Zdravé recepty pro těhotné - Tip 4

Kuře, králík nebo sýr? Důležité jsou hlavně kvalitní proteiny v těchto potravinách. K tomu polévka a jahodový dezert na konec. Na to všechno se můžete dnes těšit.

Polévka

Polévka

Pórkový krém s batátem

Ingredience:

  • pórek 1 kus
  • petržel 2 kusy
  • batát 1 kus
  • cibule 1 kus
  • vývar 2 litry kuřecí či dle chuti
  • máslo
  • sůl, pepř
  • čerstvý koriandr

 

Postup: Na plátku másla orestujeme do zlatova cibulku, petržele i s batátem. Následně přidáme pokrájený pórek. Zalijeme vývarem a vaříme cca 15 min do změknutí zeleniny, vše rozmixujeme, osolíme a opepříme. Servírovat posypané koriandrem, který chuť ještě krásně osvěží.

Hlavní jídla

Bílkoviny neboli proteiny se podílejí v lidském organismu na mnoha pochodech. Důležité je například regulace imunitního systému či vznik svalové hmoty. V době těhotenství je jejich dostatečný přísun zásadní pro vývoj a růst plodu. Běžná pestrá strava dostatečný příjem pokryje, ale je vhodné dbát na kvalitu. Výborné jsou domácí kvalitní produkty od farmářů: libové maso, sýry, vejce či mléčné produkty.

Kuře se salátem z červeného zelí

Kuře na římském kmínu se salátem z červeného kysaného zelí

Ingredience:

  • celé kuře
  • sůl, pepř, sladká paprika, římský kmín
  • možná příloha: 500g červeného kysaného zelí, 500g mrkve, jedna jarní cibulka, majolka, olivový olej

 

Postup: Kuře očistíme, opláchneme, posolíme, opepříme, přidáme trochu papriky a římského kmínu. Trošku podlijeme a pečeme dle velikosti kuřete klasicky cca 170°C 90 minut. Nebo pokud vlastníme pomalý hrnec, s výhodou ho použijeme a pomalíme na nízký stupeň 4 hodiny. Jako příloha může sloužit rýže, brambor či například zdravější varianta salát z červeného kysaného zelí.

Salát připravíme z kysaného červeného zelí vymačkaného ze šťávy, najemno nastrouhané mrkve, jarní cibulky pokrájené nadrobno, 2 PL majolky, trochy olivového oleje. Pořádně vše promícháme a už jen osolíme a opepříme.

Tip: Kysané zelí je skoro až zázračná potravina nabitá vitamíny a minerálními látkami. Pozitivně se podílí na ovlivňování imunity, správném fungování nervové soustavy, regulaci zažívání, má antioxidační baktericidní i protizánětlivé vlastnosti a proto se ho v těhotenství rozhodně nebojte.

Králík s batátovým pyré

Králík na hořčici s batátovo-celerovým pyré

Ingredience:

  • celý králík či díly
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 500ml vývaru
  • 1 smetana na vaření
  • cibule
  • máslo
  • dijonská a hrubozrnná hořčice
  • sůl, pepř
  • možná příloha: jeden velký celer, čtyři středně velké batáty, plátek másla, sůl, pepř

 

Postup: Na kousku másla orestujeme cibulku se třemi stroužky česneku. Přidáme rozporcovaného králíka, kterého jsme osolili, opepřili a potřeli vydatně dijonskou i hrubozrnnou hořčicí. Králíka nejprve orestujeme, aby se nám maso zatáhlo, a poté podlijeme vývarem a vaříme do měkka. Když je maso, měkké zalijeme ho smetanou a vypínáme. Jako přílohu můžete zkusit batátovo-celerové pyré, která králíka skvěle doplní, případně doporučuji vařenou brokolici v páře, což je taktéž skvělá kombinace.

Na batátovo-celerové pyré si dáme vařit celer a batáty na kousky. Vše uvaříme do měkka, přidáme plátek másla, osolíme, opepříme (trošku více než běžně, sladkost batátů to pohltí) a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Salát s Halloumi

Salát s halloumi a sezamovou majonézou

Ingredience na dvě porce:

  • sýr halloumi cca 225g
  • zelený či fialový salát
  • cherry rajčata
  • jarní cibulka
  • zelené olivy
  • slunečnicová semínka
  • majonéza / 150ml olej, 1 vejce, hořčice, citrón, sůl, pepř
  • tahini pasta
  • olivový olej

 

Postup: Omytou zeleninu pokrájíme na středně velké kousky a dle chuti nandáme na talíře. Posypeme slunečnicovými semínky a zakápneme olivovým olejem. Přidáme ještě sezamovou majonézu, kterou si vyrobíme smísením tahini sezamové pasty s majonézou v poměru 1:2. Nejlepší majonézu si připravíme doma. Potřebujeme na ni 150 ml oleje (nejlepší je olivový light), jedno vejce, trošku citronové šťávy, lžička hořčice, sůl, pepř a vše společně pomalu umixujeme tyčovým mixerem na majonézu. Mezitím si nasucho na grilovací pánvi opečeme silnější plátky sýru halloumi a doplníme jím salát.

Tip: Halloumi sýr je skvělý na grilování, neroztéká se. Jedná se o vysoce tučný sýr vyrobený z kravského, ovčího a kozího mléka s malým množstvím sacharidů, ale velkým proteinů.

Tvarohové knedlíky s jahodovým pyré

Dezert

Tvarohové knedlíky s jahodovým rozvarem a citrónovou mátou

Ingredience na 10 větších knedlíků:

  • jeden tučný měkký tvaroh v kelímku
  • dvě vejce
  • kokosová mouka
  • vláknina – psyllium
  • jahody
  • citrón
  • vanilka může nebo nemusí být
  • citronová či klasická máta
  • špetka soli

 

Postup: Tvaroh rozšleháme metličkou s celými vejci a špetkou soli, postupně přidáváme 10 lžic kokosové mouky a jednu lžíci psyllia (vláknina těsto krásně podrží). Dáme si vařit vodu na knedlíky. Těsto prohněteme rukama a vytvoříme kuličky, které dáme vařit do vroucí vody. Až vyplavou, necháme ještě pár minutek vařit a vydáme, ať se nám nerozvaří. Jahody (asi tři velké na porci či dle chuti, čím více dáte, tím budete mít hustší rozvar) si mezitím dáme do kastrůlku, podlijeme kapkou vody a rozmačkáme lžící. Chvilku je takto povaříme s vymačkanou šťávu ze čtvrtiny citrónu (ta nám paradoxně krásně zvýrazní sladkost omáčky a není třeba doslazovat). Pokud máme vanilku, můžeme přidat kousek lusku. Při servírování posypeme ještě mátou, citronová se skvěle hodí, ale samozřejmě lze použít i klasickou. A už jen dobrou chuť. Jsou super jako dezert, ale lze použít i jako vegetariánské hlavní jídlo.

Tip: Kokosová mouka je skvělou náhradou klasické pšeničné mouky. Je bohatá na vlákninu i bílkoviny a naopak obsahuje málo tuků a sacharidů. Do dezertů je skvělá, i díky mírnému aroma, které jim přidá. Lze jí použít jako náhrada mouky částečně a mixovat nebo zcela, zde bych doporučila přidávat v receptech o vajíčko více, nedrží totiž tolik jako klasická mouka.

 

Autorka: Zuzana Okonji

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Další informace.