Krční a nosní mandle - odstranit nebo naopak ponechat?

 

Krční a nosní mandle patří mezi orgány, které mohou leckdy způsobovat nemalé problémy, od nepříjemného chrápání, huhňání až po časté angíny. Dnes se proto podíváme na to, kdy je žádoucí mandle odstranit, a kdy je lepší nechat je být.

Krční a nosní mandle, jakou mají funkci?

Nosní mandle s narůstajícím věkem zaniká, takže její význam pro lidský organismus není až tak velký – zásadní. Hlavní funkcí nosní mandle je bezpochyby zachycování virů a bakterií, které se bez nosních mandlí mohou dostat do těla podstatně snadněji.

Pokud jde o krční mandle, tam je to o něco složitější. Krční mandle věkem nezanikají, proto mohou být i v dospělosti příčinou různých bolestí v krku nebo nemocí (angíny). Opakované angíny se stávají spouštěčem dalších, vážnějších obtíží, jako například:

  • mohou způsobovat revmatickou horečku
  • mohou poškozovat srdce a ledviny

 

Nejčastější potíže

Mezi nejčastější potíže spojené zvětšenou nosohltanovou mandlí patří:

  • častá rýma
  • dýchání pusou
  • chrápání
  • huhňání

 

Vyšetření nosohltanové mandle

Nosohltanová mandle je shluk lymfatické tkáně, která se nachází v zadní části nosohltanu. Její vyšetření patří mezi jednoduché a bezbolestné vyšetření. Jelikož je umístěna v nosohltanu, tedy vzadu za nosem, probíhá vyšetření pomocí zvětšovací optiky skrze nos. Dá se však také vyšetřit i pohmatem v nosohltanu.

Operace nosohltanové mandle probíhá v krátkodobé anestezii, za pomoci speciálního nástroje zvaného KYRETA. Tímto nástrojem se tkáň nosní mandle ,,jednoduše seškrábne“ z nosohltanu. Při tomto chirurgickém zákroku se nešije, krvácení se zastavuje pouze laserem. Doba hojení trvá přibližně jeden týden.

 

Kdy nechat mandle odstranit?

V případě krčních mandlí se odstranění ve většině případů týká pacientů, kteří trpí velmi často na angíny. Operace se provádí i ,,bacilonosičům“, kteří sice sami netrpí na angíny, ale v jejich rodině se často objevují angíny. V takových případech je vhodné u všech jejich členů rodiny provést výtěr z krku, stanovit přesnou diagnózu a rozhodnout o dalším postupu.

Nejčastěji lékaři doporučují mandle odstranit v případě, že původcem opakovaných infekcí je bakterie zvaná ,,beta-hemolytický streptokok skupiny A“, které se také jinak říká ,,spálový bacil“. Tento bacil často způsobuje různé komplikace angín projevující se nejčastěji v kloubech, na srdci nebo ledvinách.