Vybíráme dětský batoh

Krásné počasí už láká na nová dobrodružství. Je tedy potřeba se na výletní sezónu řádně připravit. A to nejenom dospělí, ale zejména pak děti. Stejně jako si dáváme pozor při výběru batohu pro dospělé, bychom měli také dobře promyslet, jaký ruksak pořídit nejmladšímu členu rodiny. Na jaká kritéria se zaměřit při výběru dětského batohu? Přinášíme několik tipů, nad kterými je potřeba se zamyslet při koupi. Jaké to jsou?

1. POŘIZUJI BATOH JEN NA SVAČINKU NEBO HRAČKU

Určitě to znáte. Chystáte se na výlet nebo procházku. Balíte si do tašky či svého osobního batůžku doklady, klíče, svačinku, kapesníky, pitíčko a třeba i oblíbenou hračku pro vašeho potomka. Jakmile vše bezpečně uzavřete uvnitř ruksaku, vaše dítko ho touží nosit samo a vy mu to nemůžete nikdy rozmluvit. Co dělat? 

Je to jednoduché, splňte mu jeho přání, když to jde a navíc to podpoří jeho zdravý vývoj osobnosti i sebeuvědomění. Existují totiž stylové a praktické batůžky pro děti, které jsou jemné na dotek, pohodlné na nošení a vleze se do nich vše, co by dítko mohlo potřebovat na vycházkách. My je navíc máme v několika různých barvách, uděláte tak radost nejenom svému synovi, ale i dcerce. Velký plus batohů velvet je, že se dají snadno prát a zvládnou tak přečkat i řádění malých neposedů.


banner-miminu-batohy_2

2. POŘIZUJI BATOH PRO VĚTŠÍ DÍTĚ NA VYŠŠÍ ZÁTĚŽ

Dětská páteř: Nejdůležitější je, abyste se zaměřili na to, zda batoh vyhovuje dětské páteři – měl by mít zádovou část tvarovanou na základě anatomického zakřivení. Dlouhodobé užívání nesprávně tvarovaného ruksaku může způsobit nesprávný vývoj. 

Zvolení správné velikosti: Při výběru vhodných rozměrů batohu musíme vycházet z dětské tělesné dispozice – výšky a šířky. Dětský batoh by neměl v žádném případě přesahovat na šířku ani na výšku dítě. Při nákupu se zaměřte na uváděný vnitřní objem uváděný v litrech.

Přizpůsobující popruhy: Důležitým kritériem je také správná pozice batohu na dětských zádech, proto hledejte vždy ruksak s nastavitelnými popruhy. Díky nim lehce přizpůsobíte batůžek růstu vaší ratolesti. 

Těžkému batohu řekněte jednoznačně NE

Váš potomek by neměl nést na zádech vyšší váhu, než je 15 % z celkové své tělesné hmotnosti. Je tedy velmi důležité, aby batoh nebyl sám o sobě těžký.

Ať už vybíráte batůžek na rekreaci, výlety či do školy, radši jeho obsah občas ratolesti zkontrolujte, ať si ověříte, zda si v něm dítko neodnáší náhodou většinu své krabice s hračkami. :-)