Mikulášské tvoření pro nejmenší

 

Máme tu skoro konec listopadu a za dveřmi už ,,ťuká“ prosinec, který s sebou nese nejkrásnější svátky v roce. Ale ještě než přijde dlouho očekávaný Ježíšek, čeká nás Mikuláš.

Dnes proto přinášíme několik inspirací na mikulášské tvoření, které hravě zvládnou i ti nejmenší. Tak s chutí do toho...

 

1. Mikuláš z jablíčka

Co budeme potřebovat:

- velké jablko

- 5 ks špejle

- nůžky

- čtvrtku

- 1 pár hýbacích očí

- průhlednou lepící pásku

- červenou, bílou, oranžovou pastelku

 

Postup výroby:

Na čtvrtku nakreslíme šablonu mikulášského obličeje, 2x boty, 2x ruce. Necháme děťátko tyto šablony vybarvit. Poté vše vystřihneme a nalepíme pomocí lepící pásky na špejle a zapícháme do jablíčka. Pro veselejšího Mikuláše můžeme využít hýbající oči, které dodají Mikulášovi ještě větší ,,šmrnc“.

 

2. Mikulášská maska

Co budeme potřebovat:

- papírový kulatý tácek

- vatu

- lepidlo

- dřívko od nanuku

- červenou temperovou barvu

- nůžky

- štětec

- kelímek s vodou

- barevný papír: červený, žlutý, černý

 

Postup výroby:

Kulatý, papírový tácek vystřihneme uprostřed, tak, aby vznikl otvor pro obličej. Obvod papírového tácku namalujeme červenou temperovou barvou. Po zaschnutí přilepíme vousy z vaty. Z červeného papíru vystřihneme mikulášskou čepici, kterou dozdobíme pomocí dalších barevných papírů podle libosti. Hotovou čepici potom přilepíme k papírovému tácku (hlavě). Nakonec celou masku přilepíme k dřívku od nanuku, aby se děťátku lépe maska držela.

 

3. Mikuláš z papíru

Co budeme potřebovat:

- barevný papír (červená, černá, bílá)

- vatové tampony

- vatové tyčinky do uší

- barevné fixy

- nůžky

 

Postup výroby:

Pokud se rozhodneme pro Mikuláše (lze i čert, anděl, vánoční stromeček, atd.), vystřihneme z červeného papíru trojúhelník cca 15 cm na výšku. Trojúhelník zpřehýbáme do klasické harmoniky. Pro obličej využijeme vatový tampon, který dotvoříme dle vlastní fantazie, můžeme využít fixy, hýbací oči, barevný papír, atd. Na ruce použijeme vatové tyčinky do uší, které přilepíme zboku, to samé můžeme využít i pro nohy.

 

4. Mikulášský svícen

Co budeme potřebovat:

- barevný papír: červený, bílý, černý, žlutý

- lepidlo

- sklenici od okurek

- nůžky

- vatu

- gumičku

 

Postup výroby:

Nejprve si z barevných papíru nastříháme jednotlivé části obličeje a mikulášskou čepici – dle své fantazie. Vše vystřihneme. Pokud se vaše děťátko s nůžkami teprve ,,seznamuje“, nechte ho také stříhat – zvlášť. :) Na sklenici nejprve přilepíme oči, potom přilepíme vatu jako vousy a na vatu dolepíme zbylé obličejové části. A máme hotovo. Pro přidělání mikulášské čepice nám pomůže obyčejná gumička, pomocí které připevníme čepici k hrdlu sklenice.

 

5. Mikuláš do květináče

Co budeme potřebovat:

- čtvrtku

- pastelky (červenou, žlutou, černou)

- špejli

- nůžky

- průhlednou lepící pásku

- černý fix

 

Postup výroby:

Na čtvrtku nakreslíme hlavu Mikuláše a černou fixou předkreslíme obličejové části (oči, pusu, noc). Poté necháme děťátko vybarvit pastelkami. Vystřihneme a pomocí lepící pásky přilepíme ze zadní části ke špejli. Hotový Mikuláš může dělat parádu ve váze nebo květináči.