Jak často koupat miminko a další odpovědi

                         

               Jak teplou dát vodu?

          Jak často miminko koupat?

 

Níže rozebereme tyto a další otázky ohledně koupání miminek a ujistíme se u odborníků. 

 

      Ať již budete svého drobečka koupat poprvé, nebo po desáté, tyto informace se budou vždy hodit. 

 

 

Teplota vody 

 

Je známa babská pověra, že stačí zkusit teplotu vody svým loktem. A dělaly svým způsobem správně. Proč? Protože voda ve se vaničce by se měla pohybovat kolem přirozené teploty lidského těla a s tímto Vám pomůže jedině teploměr. Naštěstí máme dnes velký výběr, z velké části také díky internetu. Porovnejte ceny, pročtěte názory maminek. Nebo zkrátka vyrazte do nejbližší kamenné prodejny, protože ten malý teploměr bude v prvních měsících přispívat k Vašemu klidu. 

Odborníky je teplota vody doporučována v rozmezí 37–40 °C a teplota prostředí v němž děťátko koupeme je nejvhodnější v rozmezí 24–28°C. Bezpečná teplota je taková, aby se dítě v průběhu koupání nepodchladilo, ale také nepřehřálo. Dbejte na to, aby miminko mělo při koupeli ve vodě celé tělo, to znamená nejen záda, ale i bříško. Vhodnou polohu zajitíte jednak výběrem správné vaničky ,ale také lehátka do vaničky, díky kterému nebudete muset miminko během koupání držet po celou dobu na rukou.

 

Jak často koupat miminko v prvních měsících? 

V průběhu let se změnil především názor odborníků na frekvenci koupelí, a to od každodenních po dvakrát týdně a klidně s použitím vhodného mýdla. Samozřejmě vycházejí z předpokladu, že budeme dítě každý den podle potřeby omývat v místech, kde dochází k opruzení (podpaží, záhyby na bříšku a stehnech, oblast genitálií). Značná část lékařek matek se domnívá, že v šestinedělí není třeba vůbec používat mýdlo. 

Nekoupejte tedy novorozence každý den, ale obden nebo dvakrát do týdne. Koupel by neměla trvat déle, než 5 minut. Určitě mějte vždy nachystaný froté ručník a osušku, aby jste miminku zajistili teplo po vytažení z koupele.  

 

 Rizikem častých koupelí je: 

  • vysušování pokožky dítěte mýdlem nebo dalšími kosmetickými přípravky                                               
  • vstřebání škodlivých látek obsažených v kosmetických přípravcích nebo i ve vodě 
  • vznik alergií 
  • změna pH kůže po mytí alkalickými mýdly a poté je větší  riziko infekcí 

 

Odborná veřejnost se shoduje na doporučení užívat po koupeli změkčující a zvlhčující prostředky (krémy, dětské oleje) a to pro ochranu nezralé pokožky  novorozenců, zejména pak těch nedonošených. Lékaři doporučují takto ošetřovat pokožku novorozence nikoli pouze po koupeli, ale po 12 hodinách nebo i častěji, podle potřeby. Musíme však klast důraz na jejich nezávadnost. Z olejů nám vždy doporučují raději minerální než rostlinné. Tyto krémy a olejíčky nesmí obsahovat žádné parfémy nebo konzervační látky, tak zkontrolujte složení. Tyto prostředky nikdy nepoužívejte na obličej a vlasatou část hlavičky. 

 

 

 

Jak vybrat správné mýdlo a další

 

kosmetiku 

 

V první řadě si u svého mýdla zjistěte, od kolika let má certifikaci zdravotní nezávadnosti. Mýdla pro miminka mají certifikaci pro děti od narození. Neznamená to, že dítě začnete mýt od prvního měsíce tím mýdlem. Znamená to, že pokud potřeba mytí nastane, můžete ho s tím mýdlem bez obav umýt. Takže pokud máte dobré mýdlo, rozhodnutí je na Vás. Nezapomeňte, že produkty označené, jako ,, dětská“ mýdla mohou mít zavádějící název, proto vždy zkontrolujte tuto certifikaci.  

Kromě certifikace nezávadnosti od narození jsou zde další indicie, na které se při výběru kosmetiky pro Vaše nejmenší zaměřte: 

  • Nesmí obsahovat peeling, ani jiné drobné částečky. Dětská pokožka je násobně tenčí, než u dospělého člověka a určitě ji nechcete dřít semínky nebo suchými bylinkami.  
  • Není barevné. Jakákoliv syntetická barviva, včetně potravinářských, jsou na škodu. Zní to divně, ale vaše břicho často snese, než kůže. Kůže totiž vstřebává rovnou do krve, naproti tomu žaludek má v sobě agresivní kyselinu a enzymy, které toho spoustu rozloží a zneškodní. 
  • Nevoní. To znamená, že je bez parfémů a esenciálních olejů. Parfémy jsou uvedeny ve složení ingredients jako “Parfum”. Esenciální oleje se skrývají pod spoustou názvů, nejjednodušší tedy bude, když si k mýdlu čuchnete. Pokud voní, není to mýdlo vhodné pro pokožku dětí do 6 let. 

 

Zvolte ideálně takový prostředek na mytí miminka, který pokožku regeneruje a vyživuje zároveň.

A nejlépe s BIO složením.

 

 

 

        Nevadí, že jsou uši miminka

při koupání  pod vodou? 

 

          Rozhodně nevadí. Tím, že má miminko vyvinut sací reflex, se voda pohybem sanice a kůstek ve středním uchu dostane přirozeně ven.

Ouška je vhodné po koupeli vytřít vatovým tamponkem,

                                                                               nebo čtverečkem.

Také odborníci z oboru ORL mají stejné stanovisko již řadu let.

                                                                                                       Na tento dotaz odpověděla MUDr. Jana Anna Nováková v jedné z diskuzí.