Zdravé recepty pro těhotné - Tip 6
Co vy a ryby? Že se jich nemusíte bát ani v těhotenství, to se vám dnes pokusíme představit i s pár tipy na jejich jednoduché zařazení do jídelníčku. Samozřejmě nezapomeneme ani na polévku a zdravý dezert nakonec.
Polévka
Obložená rajčatová polévka
Ingredience:
- 1 l vývaru dle chuti
- 400 g loupaných rajčat v plechovce
- sladidlo (erythrit) / cukr
- stonek bazalky
- sůl, pepř
- na obložení: mozzarella, slanina, pikantní klobása, slunečnicová semínka
Postup: Připravený vývar přivedeme k varu (ráda používám slepičí, ale lze použít jakýkoliv). Přidáme loupané rajčata a povaříme společně. Dle chuti přidáme trošku sladidla či cukru, pepř, sůl a bazalku. Následně vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem a máme skoro hotovo. Aby byla polévka výživnější, obložíme ji před servírováním čerstvými ingrediencemi: mozzarellou, slaninou, pikantní klobásou a posypeme slunečnicovými semínky.
Hlavní jídla
Dnes bychom se věnovali tématu ryb, ze kterých je někdy v těhotenství trochu strach. Především kvůli riziku infekcí, tomu ale zamezíme dostatečnou tepelnou úpravou. Jelikož na druhou stranu se jedná o unikátní zdroj železa, jódu, hořčíku, esenciálních aminokyselin i nenasycených omega 3 a 6 mastných kyselin. O tyto velice prospěšné látky bychom neměli nikoho ochudit a už vůbec ne těhotnou ženu, která by je měla určitě dvakrát týdně do svého jídelníčku zařadit. Mají pozitivní vliv na vývoj nervové soustavy, zraku i řeči, režim spánku, motorický vývoj až po imunitu dětí. Každopádně co nedoporučuji, to je konzumovat syrové ryby, pozor tedy i na sushi či ryby pouze naložené bez tepelné úpravy. Ještě je třeba brát v potaz množství rtuti, které různé ryby obsahují. Z tohoto důvodu se nedoporučují často konzumovat velké dravé ryby, jako je například žralok či mečoun, které mají rtuti nejvíce. Ale pokud se k těmto rybám někde dostanete, pochutnejte si na nich. Jen je nezařazujte do jídelníčku cíleně několikrát týdně.
Losos ve smetanové omáčce se špenátem:
Ingredience na 2 porce:
- 300g lososa
- 1 cibule
- 100 ml smetany na vaření
- sůl, pepř
- olivový olej
- možná příloha: jedna velká cuketa, olivový olej
Postup: Na oleji necháme zezlátnout cibulku, přidáme očištěného lososa bez kůže pokrájeného na malé kousky, osolíme, opepříme a orestujeme do zlatova (jde to rychle cca 5 minut dle velikosti). Zalijeme smetanou na vaření a ryba je hotová. Jako přílohu lze volit nudle, špagety, noky, rýži či například zeleninové nudle – jako já z cukety.
Cuketové nudle připravíme velice jednoduše nastrouháním cukety na nudličky (používám škrabku Julienne), které poté necháme jen pár minut změknout na kapce olivového oleje v pánvičce, ale opravdu jen chvilku, ať z nich nemáme kaši.
Tip: Recept je jednoduchý, rychlý a dle mých zkušeností tak ryba chutná i lidem, kteří o ni běžně příliš nestojí. Lze modifikovat dle chuti, například přidáním špenátu či bylinek.
Salát s uzenou makrelou a hořčičným dipem
Ingredience na dvě porce:
- jedna větší uzená makrela
- sýr mozzarellového typu
- ledový či listový salát
- rajčata
- naložené cibulky
- sezam
- majonéza
- olivový olej
- hrubozrnná hořčice
Postup: Nejprve si připravíme uzenou makrelu. Rozebereme ji na dvě poloviny a obereme od kostí, které v salátu opravdu nechceme. Dále nakrájíme sýr a zeleninu na kousky. Připravíme hořčičný dip smísením majonézy s olivovým olejem a hrubozrnnou hořčicí v poměru 2:1:1. Nakonec chybí už jen vše poskládat na talíři, posypat sezamem, pokapat olivovým olejem a doplnit dipem.
Tuňáková pizza bez mouky
Ingredience na jednu pizzu, 1-2 porce:
- 80 g konzerva tuňáka
- 1 vejce
- 50 g strouhaného tvrdého sýra
- může či nemusí být 1 pl mletého lněného semínka / lněná mouka
- zdobení pizzy dle chuti: rajčatový protlak, zakysaná smetana, slanina, šunka, sýr, cibule, rajčata, žampiony, olivy, bylinky…
Postup: Tuňáka slijeme z vlastní šťávy či oleje. Přidáme si k němu do mističky strouhaný sýr, celé vajíčko a případně lněnou mouku, ale nemusí být. Vše rozmělníme vidličkou. Ze vzniklé směsi vytvoříme korpus pizzy na plech s pečícím papírem. Pečeme 10 minut při 170 °C, sýr se nám rozpustí a propojí celé těsto. Mezitím si připravíme ingredience na nazdobení pizzy. Po 10 minutách vyndáme korpus pizzy, nazdobíme a dáme ještě na pár 5-10 minut zapéct dle typu přidaných ingrediencí.
Tip: Mysleli jste si, že tuňáková pizza je jen s tuňákem na povrchu? Omyl. I těsto z něj je skvělé, fit a bezlepkové. Touto variantou využijete benefity ryby, i když není vidět. Kdo nebude vědět, neuhodne, z čeho těsto je.
Dezert
Třešňová buchta s tvarohem
Ingredience na menší pekáček (9 cm x 27 cm):
- 5 vajec
- 50g rozemletých mandlí / mandlová mouka
- 100g rozemletého kokosu / kokosová mouka
- 100g tučný měkký tvaroh v kelímku
- 1dcl mléka
- 2pl sladidla (erythryt) či cukru
- 1čl jedlé sody
- skořice
- sůl
- třešně
Postup: V mističce si rozšleháme metličkou celá vejce se špetkou soli. Poté postupně přidáváme a vmícháváme jedlou sodu, obě mouky, mléko a sladidlo. Ze všech surovin takto vypracujeme těsto, které rozetřeme na pekáček (vyložený pečícím papírem). Následně těsto potřeme tvarohem, posypeme skořicí a ještě případně trochu sladidlem. Poté poklademe vypeckovanými třešněmi. Pečeme asi 30 minut při 170 °C, kontrolujeme špejlí.
Autorka: Zuzana Okonji