Zdravé recepty pro těhotné - Tip 6

Co vy a ryby? Že se jich nemusíte bát ani v těhotenství, to se vám dnes pokusíme představit i s pár tipy na jejich jednoduché zařazení do jídelníčku. Samozřejmě nezapomeneme ani na polévku a zdravý dezert nakonec.

polévka

Polévka

Obložená rajčatová polévka

Ingredience:

  • 1 l vývaru dle chuti
  • 400 g loupaných rajčat v plechovce
  • sladidlo (erythrit) / cukr
  • stonek bazalky
  • sůl, pepř
  • na obložení: mozzarella, slanina, pikantní klobása, slunečnicová semínka


Postup: Připravený vývar přivedeme k varu (ráda používám slepičí, ale lze použít jakýkoliv). Přidáme loupané rajčata a povaříme společně. Dle chuti přidáme trošku sladidla či cukru, pepř, sůl a bazalku. Následně vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem a máme skoro hotovo. Aby byla polévka výživnější, obložíme ji před servírováním čerstvými ingrediencemi: mozzarellou, slaninou, pikantní klobásou a posypeme slunečnicovými semínky.

Hlavní jídla

Dnes bychom se věnovali tématu ryb, ze kterých je někdy v těhotenství trochu strach. Především kvůli riziku infekcí, tomu ale zamezíme dostatečnou tepelnou úpravou. Jelikož na druhou stranu se jedná o unikátní zdroj železa, jódu, hořčíku, esenciálních aminokyselin i nenasycených omega 3 a 6 mastných kyselin.  O tyto velice prospěšné látky bychom neměli nikoho ochudit a už vůbec ne těhotnou ženu, která by je měla určitě dvakrát týdně do svého jídelníčku zařadit. Mají pozitivní vliv na vývoj nervové soustavy, zraku i řeči, režim spánku, motorický vývoj až po imunitu dětí. Každopádně co nedoporučuji, to je konzumovat syrové ryby, pozor tedy i na sushi či ryby pouze naložené bez tepelné úpravy. Ještě je třeba brát v potaz množství rtuti, které různé ryby obsahují. Z tohoto důvodu se nedoporučují často konzumovat velké dravé ryby, jako je například žralok či mečoun, které mají rtuti nejvíce. Ale pokud se k těmto rybám někde dostanete, pochutnejte si na nich. Jen je nezařazujte do jídelníčku cíleně několikrát týdně.

losos

Losos ve smetanové omáčce se špenátem:

Ingredience na 2 porce:

  • 300g lososa
  • 1 cibule
  • 100 ml smetany na vaření
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • možná příloha: jedna velká cuketa, olivový olej


Postup: Na oleji necháme zezlátnout cibulku, přidáme očištěného lososa bez kůže pokrájeného na malé kousky, osolíme, opepříme a orestujeme do zlatova (jde to rychle cca 5 minut dle velikosti). Zalijeme smetanou na vaření a ryba je hotová. Jako přílohu lze volit nudle, špagety, noky, rýži či například zeleninové nudle – jako já z cukety.

Cuketové nudle připravíme velice jednoduše nastrouháním cukety na nudličky (používám škrabku Julienne), které poté necháme jen pár minut změknout na kapce olivového oleje v pánvičce, ale opravdu jen chvilku, ať z nich nemáme kaši.

Tip: Recept je jednoduchý, rychlý a dle mých zkušeností tak ryba chutná i lidem, kteří o ni běžně příliš nestojí. Lze modifikovat dle chuti, například přidáním špenátu či bylinek.

makrela

Salát s uzenou makrelou a hořčičným dipem

Ingredience na dvě porce:

  • jedna větší uzená makrela
  • sýr mozzarellového typu
  • ledový či listový salát
  • rajčata
  • naložené cibulky
  • sezam
  • majonéza
  • olivový olej
  • hrubozrnná hořčice


Postup: Nejprve si připravíme uzenou makrelu. Rozebereme ji na dvě poloviny a obereme od kostí, které v salátu opravdu nechceme. Dále nakrájíme sýr a zeleninu na kousky. Připravíme hořčičný dip smísením majonézy s olivovým olejem a hrubozrnnou hořčicí v poměru 2:1:1. Nakonec chybí už jen vše poskládat na talíři, posypat sezamem, pokapat olivovým olejem a doplnit dipem.

pizza

Tuňáková pizza bez mouky

Ingredience na jednu pizzu, 1-2 porce:

  • 80 g konzerva tuňáka
  • 1 vejce
  • 50 g strouhaného tvrdého sýra
  • může či nemusí být 1 pl mletého lněného semínka / lněná mouka
  • zdobení pizzy dle chuti: rajčatový protlak, zakysaná smetana, slanina, šunka, sýr, cibule, rajčata, žampiony, olivy, bylinky…


Postup: Tuňáka slijeme z vlastní šťávy či oleje. Přidáme si k němu do mističky strouhaný sýr, celé vajíčko a případně lněnou mouku, ale nemusí být. Vše rozmělníme vidličkou. Ze vzniklé směsi vytvoříme korpus pizzy na plech s pečícím papírem. Pečeme 10 minut při 170 °C, sýr se nám rozpustí a propojí celé těsto. Mezitím si připravíme ingredience na nazdobení pizzy. Po 10 minutách vyndáme korpus pizzy, nazdobíme a dáme ještě na pár 5-10 minut zapéct dle typu přidaných ingrediencí.

Tip: Mysleli jste si, že tuňáková pizza je jen s tuňákem na povrchu? Omyl. I těsto z něj je skvělé, fit a bezlepkové. Touto variantou využijete benefity ryby, i když není vidět. Kdo nebude vědět, neuhodne, z čeho těsto je.

Dezert

dezert

Třešňová buchta s tvarohem

Ingredience na menší pekáček (9 cm x 27 cm):

  • 5 vajec
  • 50g rozemletých mandlí / mandlová mouka
  • 100g rozemletého kokosu / kokosová mouka
  • 100g tučný měkký tvaroh v kelímku
  • 1dcl mléka
  • 2pl sladidla (erythryt) či cukru
  • 1čl jedlé sody
  • skořice
  • sůl
  • třešně

Postup: V mističce si rozšleháme metličkou celá vejce se špetkou soli. Poté postupně přidáváme a vmícháváme jedlou sodu, obě mouky, mléko a sladidlo. Ze všech surovin takto vypracujeme těsto, které rozetřeme na pekáček (vyložený pečícím papírem). Následně těsto potřeme tvarohem, posypeme skořicí a ještě případně trochu sladidlem. Poté poklademe vypeckovanými třešněmi. Pečeme asi 30 minut při 170 °C, kontrolujeme špejlí.

Autorka: Zuzana Okonji

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Další informace.