Zimní tvoření pro nejmenší

 

,,Sněhulák kam se podíváš“. Letošní zima je jednou hop, potom zase trop. V každém případě si ale zimní atmosféru můžete vytvořit i v pohodlí domova, a navíc – zažijete u toho spoustu legrace.

Nechte se inspirovat několika tipy na zimní tvoření pro nejmenší.

 

Kamenný sněhulák

Co budete potřebovat:

- velký a malý (menší) kamínek

- bílou, černou, oranžovou temperovou barvu

- štětec

- tavnou pistoli

- vatovou tyčinku

- větvičku

- kousek libovolného barevného papíru (na ruce)

 

Postup:

Oba dva kamínky nejprve natřeme bílou temperovou barvou a necháme zaschnout. Po zaschnutí přilepíme malý kámen na velký (zhruba doprostřed), poté namalujeme pomocí vatové tyčinky a černé barvy puntíky (knoflíky, pusu), oranžovou barvou nos. Nakonec nalepíme tavnou pistolí ruce z větviček a vystřiženou šálu z barevného papíru.

 

Krmítko pro ptáčky

Co budete potřebovat:

- tvrdý papír (kartonový papír)

- hrstku slunečnicových semínek

- kvalitní lepidlo (např. klovatinu)

- temperové barvy: bílou, modrou, hnědou, černou, zelenou (dle libosti)

- štětec

 

Postup:

Nejprve libovolnou temperovou barvou namalujeme pozadí, záleží na fantazii, zda bude celá modrá, bílá nebo jiná.. Necháme zaschnout. Po zaschnutí nakreslíme jednoduché krmítko pro ptáčky, pod které ,,nasypeme“ slunečnicová semínka, která přilepíme lepidlem. Pro větší zábavu si můžete ještě dotvořit ptáčky, nakreslit, vystřihnout, nalepit.

 

Obrázek ze soli a vody

Co budete potřebovat:

- vodu

- sůl

- kelímek (popřípadě menší skleničku od přesnídávky)

- štětec

- tvrdý černý papír

 

Postup:

Jako první si připravíme ,,roztok“ z vody a soli. Sůl by měla tvořit zhruba čtvrtinu celého objemu. Tento roztok důkladně promícháme a poté namočíme štětec do tohoto roztoku a namalujeme libovolný obrázek se zimní tématikou na tvrdý, černý papír. Necháme důkladně zaschnout a potom už můžeme sledovat to ,,kouzlo“, které se začne dít – krystalky soli se na světle začnou nádherně třpytit.

Lední medvědi pro radost

Co budeme potřebovat:

- bílou temperovou barvu

- štětec

- modrý tvrdý papír

- fix (barevný, dle libosti)

- tyčinku do uší

 

Postup:

Na modrý papír namalujeme úplně jednoduše ledního medvěda. Batolátko nasměrujeme jen tak, aby na papír namalovalo větší kopeček, který bude zobrazovat tělo medvěda. Dokreslíme uši a fixou domalujeme obličej. Nakonec namočíme tyčinku do bílé barvy a libovolně ,,natiskáme“ sníh. A máme hotovo :)