Inspirace podzimního tvoření pro nejmenší

 

Kdo si hraje, nezlobí. A u výtvarného tvoření to platí dvojnásobně. Není nad to si společně se svým děťátkem zpříjemnit nejen deštivé počasí veselým tvořením.

Nechte si inspirovat několika tipy na podzimní tvoření, které hravě zvládne i vaše batolátko.

 

Mít tak svůj barevní strom

Co budeme potřebovat:

- temperové barvy

- štětec (plochý nebo kulatý)

- velkou čtvrtku (záleží jak velký strom chcete vytvořit)

- kelímek na vodu

- vodu

- tužku

 

Postup:

Na velkou čtvrtku si nejprve předkreslíme šablonu stromu (kmen, větve). Tento náčrt poté obtáhneme a vybarvíme hnědou temperovou barvou. Pokud jste zdatní malíři náčrt můžete vynechat.

Poté už přichází na řadu velká legrace a zábava. Nechte děťátko vybrat libovolnou barvu temperové barvu a natřete s ní celou dlaň – opravdu poctivě, aby se dlaň krásně obtiskla. Poté už jen ,,tiskneme“ dlaň na větve, dle libosti barev, směru ruky, atd.

 

Ježku, ježku

Co budeme potřebovat:

- cca 20 kaštanů (jako záměnu můžete využít i skořápky od vlašských ořechů nebo žaludy)

- kartonový papír o rozměru A4

- černý fix

- nůžky

- lepící tavící pistoli

 

Postup:

Z kartonové papíru vystřihneme šablonu ježka. V části těla nalepíme pomocí tavné pistole kaštany pěkně vedle sebe. Nakonec dokreslíme černým fixem obličej a zvýrazníme bodliny. A máme hotovo :)

 

Barevný dráček

Co budeme potřebovat:

- dřevěná dřívka od nanuků (dají se i samostatně koupit v papírnictví)

- temperové barvy

- průhlednou lepící pásku

- černý fix

- tavnou lepící pistoli

- bambulku na nos

- lepící hýbací oči

- kousek provázku

- malé gumičky

- jutovou stuhu

 

Postup:

Dřevěné špachtle si nabarvíme libovolnou temperovou barvou tak, aby byl dráček co nejvíce barevný a veselý. Necháme zaschnout. Poté sestavíme špachtle do tvaru kosočtverce, který ze zadní strany slepíme k sobě průhlednou lepící páskou. Přilepíme bambulku místo nosu, hýbací oči a dokreslíme černou fixou pusu a obočí.

Aby byl dráček ještě více veselý, tak z jutové stuhy nastříháme několik čtverečků, ze kterých pomocí gumiček vytvoříme jednoduché mašličky. Tři mašličky přilepíme na ,,obličej“ a zbylé na ocásek.

Tohoto dráčka sice nenaučíme létat, ale za to si s ním užijeme spoustu legrace při hře nebo může posloužit jako nádherná podzimní dekorace nejen do dětského pokojíčku.

 

Rozpustilé listy

Co budeme potřebovat:

- 3 až 5 listů (větší, například javorový list)

- lepidlo – klovatinu

- čtvrtku velikosti A4

- vodové barvy

- kulatý štětec

- vodu

 

Postup:

Listy potřeme klovatinou ze spodní strany a obtiskneme na čtvrtku. Poté si vybereme libovolnou vodovou barvu, namočíme do ní štětec a začneme libovolně ,,ťukat“ po prostoru obtisknutého listu – barvy se začnou nádherně rozpouštět a vytvářet nádhernou, barevnou podívanou.

 

podzimní strom - houbičková technika

Co budeme potřebovat:

- lepící tavnou pistoli

- kartonový papír

- temperové barvy

- houbičku na nádobí

- tužku

- větvičky různých velikostí

 

Postup:

Nejprve si na kartonový papír předkreslíme siluetu kmene a koruny stromu. Nasbírané větvičky si rozlámeme na menší kousky a pomocí tavné lepící pistole je začneme lepit do prostoru kmene, hezky jedna větvička vedle druhé. Poté si namočíme houbičku na nádobí do libovolné temperové barvy a začneme ,,tisknout“ lístečky do tvaru koruny.