Zdravé recepty pro těhotné - Tip 5

Milé budoucí maminky, pozitivní stránkou ryb už jsme se v předešlých tipech zabývaly, ale kromě nich jsou tu i mořské plody, se kterými se můžete setkat. Takže dnes to bude o krevetách. Ale nebojte se, pokud náhodou nejste jejich milovnicí - budeme se věnovat i masu a vegetariánskému jídlu. Samozřejmě ucelíme menu i polévkou a zdravým dezertem. 

polévka pro těhotné

Polévka

Zeleninová česnečka s vajíčkem a sýrem

Ingredience:

  • 1,5 l slepičího vývaru
  • 4 stroužky česneku
  • 2 menší mrkve
  • 1 kedlubna
  • 1 malá cuketka
  • 1 vajíčko
  • strouhaný parmezán
  • sůl, pepř
  • středomořský či zeleninový bujón

 

Postup: Do čistého slepičího vývaru přidáme na drobné kostičky nakrájené mrkve a kedlubnu. Vaříme asi 10-15 minut do mírného měknutí zeleniny. Následně přidáme na kostičky oloupanou cuketu, která stačí vařit kratší dobu. Ochutnáme a dochutíme troškou pepře, dále pro zpestření přidáme čajovou lžičkou středomořského či zeleninového bujónu (nemusí být, ale přidá na síle slepičímu vývaru). Po 5-10 minutách, když je měkká zelenina, vmícháme vidličkou jedno celé vajíčko (které jsme si rozkvedlali v hrnečku). Do polévky vmáčkneme česnek a již ji dále nevaříme, abychom nepřišli o jeho cenné látky. Při servírování na talíři zasypeme horkou polévku strouhaným parmazánem.

Tip: Česnek je v době těhotenství prospěšnou bylinou. Nejen že je přírodní antibiotikum, brání embryotoxicitě, podporuje intrauterinní růst a naopak brání retardacím, upravuje trávení, podílí se na korekci krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi. Vhodná je občasná konzumace především v přírodní formě a to nejen v době těhotenství, ale i při kojení. Obavy z česneku v těchto období jsou již dávno překonané a naopak jeho pozitivní účinky deklaruje mnoho studií.

Hlavní jídla

Mořské plody se stejně jako ryby vyznačují vysokým obsahem kvalitních bílkovin, cenných živin a naopak nízkým obsahem negativních nasycených tuků. Nejcennější je vysoký obsah omega-3 esenciálních mastných kyselin, nezbytných pro správný růst a vývoj dětí již od početí. Je zde však i negativní faktor a to je výskyt nežádoucích látek především sloučenin rtuti v těchto potravinách. Ty jsou pro dospělé bez problémů, ale nejsou příznivé pro vývoj nervové soustavy dětí. Proto se doporučuje ryby a mořské plody zařazovat 2-3 krát týdně a vybírat takové druhy, které nežijí dlouho, jelikož délka života je přímo úměrná množství těchto látek (např. losos, treska, sleď, makrela, pstruh, sardinky, krevety).

krevety pro těhotné

Krevety s fazolkami a ananasem v kokosové tom yum omáčce

Ingredience na 2 porce:

  • 2 hrsti čerstvých či rozmražených krevet
  • 3 hrsti čerstvých či rozmražených zelených fazolek
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • plátek ananasu
  • kokosové mléko
  • 1 čl tom yum pasta
  • plátek másla
  • čerstvý koriandr
  • sůl, pepř
  • možná příloha: rýžové nudle / konjakové nudle / špagety

 

Postup: Toto jídlo je velice rychle vařené, ale je třeba si vše předem připravit a nakrájet, jelikož práce ve wok pánvi je poté rychlá. Do pánve vhodíme máslo, česnek na plátky a pokrájenou cibuli. Po pár minutách přidáme zelené fazolky a krevety (fazolky mám v mrazáku vždy připraveny pro rychlé použití stejně jako krevety). Osolíme, opepříme a přidáme tom yum pastu. Po chvilce zalijeme trochou kokosového mléka (množství záleží na požadovaném množství sosu). Zvolíme přílohu, já konjakové nudle, ale stejně dobře lze použít rýžové nudle či špagety. Vše spolu necháme minutku probublat a vypneme. Před servírováním přidáme posekaný plátek ananasu a pár lístků koriandru.

krevety pro těhotné

Panenka s krevetami

Ingredience:

  • vepřová panenka
  • krevety
  • kokosový/olivový olej
  • sůl, pepř
  • možná příloha: žampiony, baby listový špenát, smetana

 

Postup: Panenku si nakrájíme asi na dva centimetry silné plátky, popepříme a necháme chvilku odpočinout a vydýchnout mimo lednici. Můžeme si zatím připravit přílohu, já žampiony se špenátem zakápnuté smetanou, ale dle vaší chuti určitě lze použít třeba brambor. Potřebujeme tedy oloupat žampiony a pokrájet je na čtvrtky. Na pánev si dáme rozehřát olej a opečeme panenku dle velikosti asi 3-5 minut z každé strany špalíku. Poté maso vyndáme, zabalíme do alobalu a necháme odpočinout. Následně do stejné pánve hodíme žampiony a orestujeme, přidáme listový špenát a zakápneme troškou smetany. Na jinou pánev kápneme olivový olej a dáme krátce opékat očištěné krevety (do zrůžovění u čerstvých cca 3 minuty z každé strany), stačí osolit a opepřit. Nakonec už jen poskládáme na talíři dohromady a posolíme maso.

dýňový salát

Dýňový salát

Ingredience na 4 porce:

  • 1 máslová dýně
  • 1 malá cibule
  • 4 kysané okurky
  • 1 pl cottage sýru
  • 1 čl majonézy
  • 1 čl dijonské hořčice
  • sůl, pepř

 

Postup: Máslovou dýni oloupeme, vyndáme semínka a nakrájíme na malé kostičky. Dáme vařit do vody, obdobně jako brambory. Mezitím si připravíme zbytek salátu. Cibulku a kyselé okurky pokrájíme nadrobno. Smísíme s dijonskou hořčicí, majonézou a cottage sýrem, opepříme a osolíme. Po uvaření dýně přidáme kostičky ke směsi, promísíme a ideálně necháme odležet v lednici

Tip: Salát lze servírovat jako hlavní jídlo, či jako příloha k nejrůznějším masům či sýrům.

dezert pro těhotné

Dezert

Ostružinový dort z červené řepy 

Ingredience na dortovou formu průměru 20 cm:

  • 4 hlavičky vařené červené řepy
  • 3 vajíčka
  • 50 g kokosové mouky/rozemletého kokosu na mouku
  • 50 g mandlové mouky/rozemletých mandlí na mouku
  • 1 ks kypřící prášek do perníku
  • 1 tučný tvaroh
  • 1 zakysaná smetana
  • vanilka či vanilkové aroma
  • sladidlo (erythrit) či cukr
  • sůl
  • ostružiny

 

Postup: Korpus si vytvoříme tak, že vařenou řepu rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme žloutky, obě mouky (pokud máte oblíbenou jinou mouku například špaldovou, lze ji využít), prášek do perníku a vše spolu smísíme (lze využít opět tyčový mixér). Nakonec do těsta pomalu přidáme sníh vyšlehaný z bílků se špetkou soli. Pečeme v dortové formě vystlané pečícím papírem asi 35 min. při 180 °C (kontrolujeme špejlí). Po upečení korpus vyndáme a necháme vychladnout.
Krém připravíme z tvarohu, zakysané smetany, vanilky a osladíme dle chuti (cca 2 pl erythritu). Natíráme silnou vrstvu na vychladlý korpus. Poklademe ostružiny a máme hotovo, můžeme dát dort odležet a vychladit do lednice.

 

Autorka: Zuzana Okonji

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Další informace.