Zdravé recepty pro těhotné - Tip 3

Znáte lahůdkové droždí? Pokud ne, pojďte se s ním seznámit a objevte s námi jeho benefity pro těhotné i možné využití v kuchyni. A nebojte se, chutná i těm, kteří na klasickou drožďovou polévku či pomazánku nejsou. Navíc jak už je naším dobrým zvykem, doplníme i celé menu.

1_1

Polévka

Karotkovo-petrželový krém se slaninou

Ingredience:

  • karotky 5 kusů
  • petržel 2 kusy
  • cibule 1 kus
  • vývar 1 litr dle chuti
  • máslo
  • smetana na vaření
  • slunečnicová semínka pražená
  • slanina
  • olivová olej
  • sůl, pepř


Postup: Na kousku másla zpěníme jednu větší pokrájenou cibuli, přidáme pět velkých karotek na kolečka, dvě petržele a orestujeme společně do mírně zlaté barvy. Přilijeme asi litr vývaru a vaříme do změknutí zeleniny. Mezitím si dáme na pánev plátky slaniny a vysmažíme tuk. Následně vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. Zjemníme troškou smetany, osolíme, opepříme. Při servírování posypeme praženými slunečnicovými semínky, přidáme vysmaženou slaninu a zakápneme olivovým olejem.

Hlavní jídla

Ve všech dnešních hlavních jídlech je složkou lahůdkové droždí. Lahůdkové droždí jsou inaktivované obohacené kvasnice ve formě prášku, který svou chutí připomíná oříšky či parmezán. Výživová stránka této potraviny je úžasná, obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, hodně vitamínu B, vápníku, železa i kyseliny listové, která je velice důležitá v těhotenství pro prevenci vývojových vad. Lahůdkové droždí je bezlepkové a velice cenné také pro vegetariány. V kuchyni lze využít od polévek, pomazánek, salátů až po přípravu hlavních jídel.

2_1

Rybí filé obalené v lahůdkovém droždí s kapkou citrónu a špenátovou kedlubnou 

Ingredience:

  • rybí filé
  • vajíčko
  • lahůdkové droždí
  • tuk na smažení (máslo/olej atd)
  • bylinná směs koření na ryby
  • sůl, pepř
  • možná příloha: cibule, kedlubna, špenát, římský kmín


Postup: Filé si necháme rozmrznout, doporučuji používat opravdu pouze kvalitní rybí filé bez přidané vody. Vyklepneme si na hluboký talíř jedno vajíčko, přilijeme trošku mléka, osolíme, opepříme, přidáme špetku bylinek na ryby a rozmícháme vidličkou. Vedle v talíři si připravíme lahůdkové droždí a pak už jen obalujeme. Nejprve ve vajíčku a poté v droždí. Doporučuji opakovat dvakrát. Pečeme na rozpáleném tuku pár minut z obou stran. Při servírování ještě zakápneme citrónem. Jako přílohu můžete zvolit brambory, pyré či například špenátové kedlubny. Kostičky kedlubny si uvaříme do měkka ve vodě. Mezitím si dáme opékat na pánvičku s kouskem másla pokrájenou cibulku s troškou římského kmínu a necháme až do zlatova. Přidáme kostičky kedlubny, kousek listového špenátu, osolíme a opepříme.

Tip: Obalování v lahůdkové droždí je skvělá věc nejen na rybu, ale i řízek či třeba zdravější variantu smaženého sýru.

3_1

Mleté koule se žampionovým ragú

Ingredience:

  • 500 g mletého masa
  • vajíčko
  • mléko
  • lahůdkové droždí
  • cibule
  • tuk na smažení
  • sůl, pepř
  • možná příloha: máslo, cibule, jarní cibulka, žampiony, smetana na vaření, blue cheese, bylinky, citrón


Postup: Do misky vložíme mleté maso (ideálně mix tučnějšího a libovějšího masa, druh dle chuti hovězí či smísené s vepřovým), přidáme asi 5 ml (velkého panáka) mléka, jedno vajíčko, 1 polévkovou lžíci lahůdkového droždí, malou cibulku nadrobno pokrájenou, špetku soli, pepř a vše pořádně prohněteme. Tvarujeme koule, které opečeme na pánvi. Přílohu lze volit dle chuti od brambor přes jakoukoliv teplou či čerstvou zeleninu. Doporučuji například žampionové ragú. Na kousek másla si dáme restovat pokrájenou cibulku, přidáme jarní cibulku a za chvilku žampiony pokrájené na čtvrtky, osolíme, opepříme a restujeme dále. Po změknutí žampionů zalijeme trochu smetany a přidáme rozpustit plátek blue cheese. Zasypeme čerstvě posekanými bylinkami (petrželka, tymián, pažitka atd.). Vypneme a kápneme citrónovou šťávu.

4_1

Cuketové špagety s avokádovou omáčkou sypané parmezánem

 Ingredience na dvě porce:

  • větší cuketa
  • cibule
  • avokádo
  • lučina
  • parmezán
  • lahůdkové droždí
  • citrón
  • olivový olej
  • sůl, pepř, chilli


Postup: Omytou neoloupanou cuketu, nejjednodušeji pomocí škrabky či nožem, nakrájíme na špagety a dáme orestovat na rozpálenou pánev, kde jsme na olivovém oleji orestovali na nudličky cibulku mírně dozlatova. Osolíme, opepříme a přidáme trošku chilli. Restujeme jen pár minut na prudko do změknutí, ale ne rozvaření. Mezitím si připravíme omáčkou. Rozmačkáme jedno zralé avokádo vidličkou s polovinou lučiny, špetkou soli, pepře, polívkovou lžící olivového oleje, čajovou lžičkou lahůdkového droždí a zakápneme citrónovou šťávou. Omáčku promísíme s nudlemi a postrouháme parmezánem.

5_1

Dezert

Borůvková zmrzlina s lyofilizovanými malinami

Ingredience na jednu porci:

  • mražené borůvky
  • řecký jogurt


Postup: Hrneček mražených borůvek rozmixujeme v mixeru se 3 lžícemi tučného řeckého jogurtu. Doplníme lyofilizovanými malinami pro větší svěžest zmrzliny. Rovnou servírujeme, vůbec není třeba sladit díky sladkosti ovoce.

Tip: Stejným principem lze připravit zmrzlinu z jakéhokoliv ovoce, které si necháte zmrznout a můžete mlsat bez výčitek.

 

Autorka: Zuzana Okonji

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Další informace.