Zdravé recepty pro těhotné - Tip 2

Máte rádi hamburgery? Grilovací sezona začala, tak si pojďme udělat zdravější varianty a pochutnat si více než na housce, která nás zbytečně zatěžuje velkou dávkou sacharidů. Připravili jsme pro vás tři recepty na hamburgery a doplnili o polévku i dezert, ať máte menu kompletní.

tip 2 - 1

Polévka

Obložený slepičí vývar

Ingredience:

  • slepice na vývar
  • červená paprika
  • pórek
  • šalotka
  • chilli
  • avokádo
  • pažitka či jiné čerstvé bylinky

Postup: Ze slepice si pouze zalitím vodou bez zeleniny uvaříme čistý vývar dle zvyklostí, nejlepší vždy dlouze tažený či v pomalém hrnci. Vyndáme si z vývaru slepici, obereme maso, které nakrájíme a můžeme používat. Obložený vývar je skvělý tím, že ji ho může každý dochutit čím má rád a je to velice variabilní, takže klidně každý den jinak. Principem je lít čistý vývar na ingredience připravené předem v mističce, ať již restované či syrové. Vidíme zde příklad kombinace: obrané maso z vývaru, syrová červená paprika, avokádo, pórek, šalotka, chilli, pažitka. Co se tedy můžeme vše použít? Téměř cokoliv Vás napadne od masa, slaniny přes žampiony, hlívu až po jakoukoliv zeleninu čerstvou či orestovanou. Nebojte se experimentovat, například avokádo ve vývaru je úžasné a člověk by to asi nečekal.

Tip: Vývary je možné si připravit do zásoby. Uvaříme si jakýkoliv čistý vývar ať už hovězí, slepičí či třeba králičí a ještě horký nalijeme do čistých sklenic se šroubovacími víčky, utáhneme, obrátíme víčkem dolů a necháme v této poloze vychladnout. Poté uložíme do lednice, kde můžeme skladovat.

Hlavní jídla

Pro všechny recepty je třeba udělat si z mletého hovězího či mixovaného s vepřovým masem burger. Kvalitní maso stačí pouze osolit, opepřit a případně přidat trochu bylinek, ty lze koupit i sušené jako směs na burger. Maso pořádně promícháme a vyrobíme placičky. Vnitřek více promáčkneme než okraje (vytvoříme trochu důlek), tím docílíme lepšího propečení. Pečeme na pánvi či grilu dle velikosti cca 3-5 minut z každé strany.  Lze připravit i vegetariánské varianty, kde burger z masa nahradíme grilovaným sýrem, halloumi, portobellem, lilkem či například burgerem z luštěnin či červené řepy.

tip 2 - 2

Hovězí avoburger

Ingredience:

  • avokádo
  • mleté hovězí maso
  • slanina
  • vajíčko
  • plátkový eidam
  • rajčata
  • červená cibulka
  • majonéza
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup: Avokádo rozpůlíme, odstraníme pecku a pomocí lžíce vyndáme ze slupky. Budeme ho používat místo housky. Opečeme maso, slaninu a volské oko, zeleninu nakrájíme na kolečka a poté už si jen sestavíme avoburger dohromady. Vezmeme si jednu polovinu, namažeme majonézou, dáme plátek sýru, burger, opět plátek sýru, volské oko, opečená slanina, červená cibulka, majonéza a druhá polovina avokáda. Jako přílohu můžete volit hranolky, chipsy či zeleninu. Já doporučuji udělat více grilované slaniny a použít i jako chipsy k příloze, společně s čerstvými rajčaty zakápnutými olivovým olejem.  

tip 2 - 3

Batátový cheeseburger

Ingredience:

  • batáty
  • mleté hovězí maso
  • vajíčko
  • majonéza
  • kečup
  • ledový salát
  • žampiony
  • hermelín
  • rajčata
  • jalapeno papričky
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup: Batát oloupeme, nakrájíme na silnější kolečka, potřeme je olejem, osolíme a opepříme. Rozpálíme pánev či gril a kolečka opečeme z obou stran prudce, a poté necháme ještě změknout chvilku na menším ohni. Mezitím si připravíme burger, před jeho dokončením na něj položíme silnější plátek sýru a necháme ještě minutku roztékat. Ogrilujeme s ním i žampiony. Nakrájíme zeleninu a už jen sestavit cheeseburger dohromady. Vezmeme si plátek batátu, namázneme majonézou a kečupem, přidáme list ledového salátu, burger se sýrem, jalapeno papričky a přiklopíme dalším plátkem batátu. Jako přílohu můžete volit hranolky, chipsy či zeleninu. Já jako přílohu zvolila čerstvá rajčátka zakápnutá olivovým olejem a orestované žampiony.

tip 2 - 4

Portobello burger

Ingredience:

  • portobello žampiony
  • slanina
  • ledový salát
  • plátkový eidam
  • rajčata
  • červená cibulka
  • avokádo
  • citrón
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup: Očistíme si žampiony, odkrojíme jim nožičky, hlavičky potřeme olejem a dáme grilovat.  Stejně tak dáme grilovat burger a vypékat slaninu. Zeleninu si nakrájíme na kolečka a poté již můžeme skládat portobello burger. Vezmeme si jeden žampion, umístíme na něj burger, plátek sýra, list ledového salátu, slaninu a přiklopíme další hlavičkou žampionu. Jako přílohu můžete volit hranolky, chipsy či zeleninu. Výborně se hodí burger doplnit quacamole a rajčaty. Quacamole připravíme z avokáda, červené cibulky, osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a vše rozmačkáme vidličkou.

tip 2 - 5

Dezert

Kokosovo-kakaový mugcake s jogurtem a jahodami

Ingredience na jednu porci:

  • větší hrneček či mistička
  • jedno vejce
  • 3 PL řeckého jogurtu
  • 1 PL kokosové mouky (mletý kokos)
  • 1 ČL psyllia
  • 1ČL kakaa
  • špetka kypřícího prášku
  • 1 ČL kokosového oleje
  • variabilně lžička cukru či sladidla
  • pár jahod

Postup: Lžičkou kokosového oleje vymažeme hrneček ze všech stran. Poté do hrnečku klepneme jedno vajíčko, přidáme kokosovou mouku, 2 PL jogurtu, psyllium, kakao a kypřicí prášek. Případně přisladíme, pokud máme rádi hodně sladké dezerty. Následně vše pořádně vidličkou promícháme a vložíme na tři minuty maximálního výkonu do mikrovlnné trouby. Po upečení můžeme servírovat přímo v hrnečku či opatrně vyklopit. Dochutíme lžící jogurtu navrch a jahodami.

Tip: Vláknina je často v jídelníčcích v nedostatku a to je velice důležitá pro správnou činnost střev, což může být v těhotenství ještě větší problém. Vlákninu však můžeme běžně koupit drcenou jako „psyllium“ a přidávat jí při vaření.

 

Autorka: Zuzana Okonji

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Další informace.