Zdravé recepty pro těhotné - Tip 10
Vstupujeme do adventního času a Vánoce se blíží mílovými kroky. Podívejme se tedy, jak si můžeme udělat tradiční i netradiční sváteční dobroty zdravěji.
Polévka
Polévka z červené čočky se zázvorem
Ingredience:
- 150 g červené čočky
- 1 cibule
- 400 ml vývaru
- 3 pl kokosového mléka (tuhé části)
- 1 čl másla
- sůl, pepř
- 1 čl kurkumy
- 1 cm zázvoru
Postup: Pokrájenou cibulku orestujeme na másle do mírně zlaté. Přidáme propláchnutou červenou čočku, podlijeme vývarem a vaříme do změknutí čočky. Trochu čočky odebereme a použijeme ji jako vložku do polévky při servírování. Okořeníme solí, pepřem, kurkumou a zázvorem. Celou směs pořádně rozmixujeme do hladka tyčovým mixerem a přidáme 2 pl kokosového mléka, tuhé části poté už jen servírujeme s vařenou čočkou a troškou kokosového mléka.
Hlavní jídla
Řízky
Řízky, to je jedna z českých velice oblíbených klasik a každý na ně má oblíbený jiný typ masa od kuřecího až po různé druhy vepřového. Já osobně třeba miluju řízky z krkovice, jelikož jsou úžasně šťavnaté. Zkuste netradiční obal, který klasické řízky udělá zdravějšími a bezlepkovými.
Ingredience:
- maso na řízky dle obliby
- vejce
- sůl, pepř
- tuk na smažení
- na obalení: mleté mandle, mandlová mouka / vláknina psyllium / lahůdkové droždí
Postup: Maso si připravíme klasicky na plátky, trochu naklepeme, osolíme, opepříme a poté přijde na řadu obalování. Vždy nejprve použijeme rozkvedlané vajíčko a poté dle výběru mandlovou mouku, psyllium či lahůdkové droždí. Obalíme a ihned smažíme na rozpálené pánvi s tukem, já používám s oblibou olivový olej z pokrutin, ghí či kokosový olej.
Ryby
Ryby, to je velice složité téma. Někdo je rád, někdo méně a někdo dokonce vůbec. Myslím si, že je dobré si najít variantu, jak budou každému individuálně chutnat a nepřipravovat se o jejich výjimečné složení. Pokud nejásáte z klasického obaleného kapra, můžete obalit kvalitní mořské filé v lahůdkovém droždí (viz ZDRAVÉ RECEPTY PRO TĚHOTNÉ - TIP 5). Pokud ovšem nepotřebujete na Vánoce být tradiční, můžete zkusit celé ryby upéct v troubě anebo třeba filety na pánvi.
Ingredience:
- ryba dle volby
- bylinky na ryby
- sůl
- citron
- máslo / olivový olej
Postup: Výborné ryby na pečení jsou například pražmy. Celou vykuchanou rybu důkladně omyjeme, osolíme, posypeme trochou bylinek na ryby, pokapeme olivovým olejem a dáme péct na cca 30 minut, dle velikosti na 170 °C do trouby. Lze podávat s jakýmkoliv salátem, bramborami či teplou zeleninou ideálně s kapkou citronové šťávy. Naopak na pánev neuděláte chybu s filetem lososa. Tato ryba také není třeba příliš kořenit. Filety očistíme, osolíme a opět můžeme použít trochu bylinkové směsi na ryby. Opečeme na rozpálené pánvi ze všech stran, což je velice rychlé, pokud máme na rybě kůži tak z té strany opékáme nejdéle. Rybu servírujeme s plátkem másla a opět se salátem, bramborem či zeleninou.
Nebramborový salát
Zkuste zdravější alternativy bramborového salátu, kde právě brambory plné škrobu nahradíme vhodnějšími surovinami. S výhodou lze použít například celer, kedlubny, batáty či máslovou dýni.
Ingredience:
- 1 máslová dýně
- 1 cibule
- 3 kysané okurky
- 1 (cca 330 g) sklenička zeleniny typu moravanky
- 3 vařená vajíčka natvrdo
- 1,5 pl majonézy
- 1,5 čl dijonské hořčice
- sůl, pepř
Postup: Máslovou dýni oloupeme, vyndáme semínka a nakrájíme na malé kostičky. Dáme vařit do vody, obdobně jako brambory. Jen pozor, je vařená mnohem rychleji zhruba za 5-10 minut, dle velikosti kostiček. Mezitím si připravíme zbytek salátu. Vařená vajíčka, zeleninu, cibuli a kyselé okurky pokrájíme nadrobno. Ingredience smísíme s dijonskou hořčicí, majonézou (dejte si pozor na tekuté ingredience, jelikož brambory sají tekutiny mnohem více, ať nemáte příliš řídký základ salátu), opepříme a osolíme. Po uvaření dýně ji pečlivě slijeme. Kostičky přidáme ke směsi, promícháme a ideálně necháme salát alespoň chvilku odležet v lednici.
Dezert
Sádlové koláčky
Ingredience na cca 2 plechy:
- 100 g mandlové mouky
- 60 g kokosové mouky
- 100 g erythritu / cukru
- 140 g kvalitního sádla
- 50 g kakaa
- šťáva z 1/2 citronu
- rum
- náplň: 100% marmeláda z černého rybízu či povidla
Postup: Sádlo si dáme do misky a necháme chvilku povolit. Následně ho pomalu propracujeme s moukami, cukrem, kakaem a citronovou šťávou. Nakonec přidáváme postupně rum a zapracováváme ho do těsta, aby se nám hezky spojilo. Hotové těsto dáme na chvilku odležet do lednice (30 min - 1 hod.). Poté tvarujeme kuličky a pokládáme je na pečící papír na plech. Poté do nich uděláme důlek (například druhou stranou vařečky) a naplníme. Klasika jsou povidla, já mám ale možná ještě raději zdravější verzi - 100% marmeládu z černého rybízu, která se skvěle hodí. Hotové koláčky sušíme v troubě 100 °C 30 min. (Pozor, pokud by se vám začaly roztékat díky sádlu, vyndejte klidně dříve.) Necháme zchladnout, přičemž se zpevní a jsou super, nesmí být přepečené.
Autorka: Zuzana Okonji