Zdravé recepty pro těhotné - Tip 10

Vstupujeme do adventního času a Vánoce se blíží mílovými kroky. Podívejme se tedy, jak si můžeme udělat tradiční i netradiční sváteční dobroty zdravěji.

 čočková polévka

Polévka

Polévka z červené čočky se zázvorem

Ingredience:

  • 150 g červené čočky
  • 1 cibule
  • 400 ml vývaru
  • 3 pl kokosového mléka (tuhé části)
  • 1 čl másla
  • sůl, pepř
  • 1 čl kurkumy
  • 1 cm zázvoru

 

Postup: Pokrájenou cibulku orestujeme na másle do mírně zlaté. Přidáme propláchnutou červenou čočku, podlijeme vývarem a vaříme do změknutí čočky. Trochu čočky odebereme a použijeme ji jako vložku do polévky při servírování. Okořeníme solí, pepřem, kurkumou a zázvorem. Celou směs pořádně rozmixujeme do hladka tyčovým mixerem a přidáme 2 pl kokosového mléka, tuhé části poté už jen servírujeme s vařenou čočkou a troškou kokosového mléka.

řízek se salátem

Hlavní jídla

Řízky

Řízky, to je jedna z českých velice oblíbených klasik a každý na ně má oblíbený jiný typ masa od kuřecího až po různé druhy vepřového. Já osobně třeba miluju řízky z krkovice, jelikož jsou úžasně šťavnaté. Zkuste netradiční obal, který klasické řízky udělá zdravějšími a bezlepkovými.

Ingredience:

  • maso na řízky dle obliby
  • vejce
  • sůl, pepř
  • tuk na smažení
  • na obalení: mleté mandle, mandlová mouka / vláknina psyllium / lahůdkové droždí

 

Postup: Maso si připravíme klasicky na plátky, trochu naklepeme, osolíme, opepříme a poté přijde na řadu obalování. Vždy nejprve použijeme rozkvedlané vajíčko a poté dle výběru mandlovou mouku, psyllium či lahůdkové droždí. Obalíme a ihned smažíme na rozpálené pánvi s tukem, já používám s oblibou olivový olej z pokrutin, ghí či kokosový olej.

řízek se salátem

Ryby

Ryby, to je velice složité téma. Někdo je rád, někdo méně a někdo dokonce vůbec. Myslím si, že je dobré si najít variantu, jak budou každému individuálně chutnat a nepřipravovat se o jejich výjimečné složení. Pokud nejásáte z klasického obaleného kapra, můžete obalit kvalitní mořské filé v lahůdkovém droždí (viz ZDRAVÉ RECEPTY PRO TĚHOTNÉ - TIP 5). Pokud ovšem nepotřebujete na Vánoce být tradiční, můžete zkusit celé ryby upéct v troubě anebo třeba filety na pánvi.

Ingredience:

  • ryba dle volby
  • bylinky na ryby
  • sůl
  • citron
  • máslo / olivový olej

 

Postup: Výborné ryby na pečení jsou například pražmy. Celou vykuchanou rybu důkladně omyjeme, osolíme, posypeme trochou bylinek na ryby, pokapeme olivovým olejem a dáme péct na cca 30 minut, dle velikosti na 170 °C do trouby. Lze podávat s jakýmkoliv salátem, bramborami či teplou zeleninou ideálně s kapkou citronové šťávy. Naopak na pánev neuděláte chybu s filetem lososa. Tato ryba také není třeba příliš kořenit. Filety očistíme, osolíme a opět můžeme použít trochu bylinkové směsi na ryby. Opečeme na rozpálené pánvi ze všech stran, což je velice rychlé, pokud máme na rybě kůži tak z té strany opékáme nejdéle. Rybu servírujeme s plátkem másla a opět se salátem, bramborem či zeleninou.

 nebramborový dýnový salát

Nebramborový salát

Zkuste zdravější alternativy bramborového salátu, kde právě brambory plné škrobu nahradíme vhodnějšími surovinami. S výhodou lze použít například celer, kedlubny, batáty či máslovou dýni.

Ingredience:

  • 1 máslová dýně
  • 1 cibule
  • 3 kysané okurky
  • 1 (cca 330 g) sklenička zeleniny typu moravanky
  • 3 vařená vajíčka natvrdo
  • 1,5 pl majonézy
  • 1,5 čl dijonské hořčice
  • sůl, pepř

 

Postup: Máslovou dýni oloupeme, vyndáme semínka a nakrájíme na malé kostičky. Dáme vařit do vody, obdobně jako brambory. Jen pozor, je vařená mnohem rychleji zhruba za 5-10 minut, dle velikosti kostiček. Mezitím si připravíme zbytek salátu. Vařená vajíčka, zeleninu, cibuli a kyselé okurky pokrájíme nadrobno. Ingredience smísíme s dijonskou hořčicí, majonézou (dejte si pozor na tekuté ingredience, jelikož brambory sají tekutiny mnohem více, ať nemáte příliš řídký základ salátu), opepříme a osolíme. Po uvaření dýně ji pečlivě slijeme. Kostičky přidáme ke směsi, promícháme a ideálně necháme salát alespoň chvilku odležet v lednici.

sádlové koláčky

Dezert

Sádlové koláčky

Ingredience na cca 2 plechy:

  • 100 g mandlové mouky
  • 60 g kokosové mouky
  • 100 g erythritu / cukru
  • 140 g kvalitního sádla
  • 50 g kakaa
  • šťáva z 1/2 citronu
  • rum
  • náplň: 100% marmeláda z černého rybízu či povidla

 

Postup: Sádlo si dáme do misky a necháme chvilku povolit. Následně ho pomalu propracujeme s moukami, cukrem, kakaem a citronovou šťávou. Nakonec přidáváme postupně rum a zapracováváme ho do těsta, aby se nám hezky spojilo. Hotové těsto dáme na chvilku odležet do lednice (30 min - 1 hod.). Poté tvarujeme kuličky a pokládáme je na pečící papír na plech. Poté do nich uděláme důlek (například druhou stranou vařečky) a naplníme. Klasika jsou povidla, já mám ale možná ještě raději zdravější verzi - 100% marmeládu z černého rybízu, která se skvěle hodí. Hotové koláčky sušíme v troubě 100 °C 30 min. (Pozor, pokud by se vám začaly roztékat díky sádlu, vyndejte klidně dříve.) Necháme zchladnout, přičemž se zpevní a jsou super, nesmí být přepečené.


Autorka: Zuzana Okonji

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Další informace.