Zdravé recepty pro těhotné - Tip 1
Hlavním mottem stravování v těhotenství by mělo být „Nejím za dva, ale pro dva“. Je důležité stravou pokrýt nejenom potřeby maminky, ale i vyvíjejícího se děťátka. Nejde ani tolik o kvantitu, protože denní energetický příjem by se měl zvýšit jen o 1 %, ale hlavně o kvalitu. Strava by měla být pravidelná, pestrá a vyvážená.
Vždy je dobré mít na paměti výživové složení potravin, aby byly dostatečně bohaté na látky, které v těhotenství maminka potřebuje, např. vitamíny, minerální látky, vlákninu, aminokyseliny, mastné kyseliny. Druhým aspektem je množství sacharidů, které by nemělo být zbytečně vysoké, nejen kvůli váze, ale i z hlediska prevence těhotenské cukrovky.
Zajímá vás, jak se můžete chutně vypořádat při vaření s chřestem či tuňákem a zdravě si po hlavním jídle zamlsat? Připravili jsme pro vás 5 výtečných receptů od polévky až po dezert.
Polévka
Kopřivo-chrěstový krém
Ingredience:
- chřest (může, ale nemusí být celý, postačí konce a oškrabky z jednoho balení chřestu 500 g)
- plátek másla
- menší cibulka
- dva stroužky česneku
- kopřivové listy
- zeleninový vývar
- zakysaná smetana
- sůl, pepř
Postup: Na kousek másla dáme smažit menší cibulku a dva česneky. Po mírném orestovaní přidáme chřest a omyté listy kopřiv (poměr asi dvě hrsti kopřiv na odkrojky z jednoho balení 500g chřestu, množství lze upravit dle požadované hustoty polévky). Osolíme, opepříme a zalijeme půl litrem zeleninového vývaru. Provaříme asi 15 minut. Tvrdé konce chřestu vyndáme a vše ostatní rozmixujeme na krémovou polévku, zjemníme trošku zakysané smetany.
Při používání chřestu v kuchyni (viz. recepty na hlavní jídla) z něj zbývají konce a případně oškrabky, které lze tímto způsobem využít na přípravu polévky, v tomto případě doplněnou o kopřivy.
Tip: Chřest má výborné výživové vlastnosti, obsahuje velké množství vody, bílkovin, vlákniny, vitamínů skupiny B, kyseliny listové, minerální látky, betakarotenu, vitamínu C a naopak má málo tuků i sacharidů. Aktuálně se pohybujeme v období chřestové sezony, která není dlouhá, tak s ochutnáním neotálejte.
Hlavní jídla
Kachní prsa se zeleným chřestem a pomerančovo-koriandrovou omáčkou
Ingredience na dvě porce:
- dvě kachní prsa
- balení 500 g zeleného chřestu
- pomeranč
- dvě větvičky koriandru
- sůl, pepř
Postup: Kachní prsa očistíme, osušíme a mírně nařízneme kůži (ať se může vypéct tuk). Poté jen osolíme a opepříme. Prsa restujeme na suché rozpálené pánvi nejprve kůží dolů zhruba 8 minut do křupava, poté asi 2 minutky z druhé strany a nakonec dopečeme asi 10 min na 200°C v troubě. Mladý zelený chřest nemusíme loupat, silné výhonky případně lze oloupat ve spodní části. Vaříme ho vlastně v páře „na stojáka“ zhruba jen ve dvou centimetrech osolené vody krátce 3-5 minut (ať nám zůstanou hlavičky křupavé). Omáčku připravíme na pánvi ve výpeku z kachny. Slijeme přebytečný tuk, poté vymačkáme do pánve šťávu z jednoho pomeranče a redukujeme. Po zhoustnutí přidáme posekaný koriandr a už jen necháme minutu společně provařit.
Grilovaný bílý chřest se zastřeným vejcem a holandskou omáčkou
Ingredience na dvě porce:
- pět vajíček (2 porce po dvou vajíčkách a jedno na holandskou omáčku)
- balení 500 g bílého chřestu
- ocet
- plátek másla
- hořčice
- citronová šťáva
- sůl, pepř
Ne vždy je třeba maso, tak jeden vegetariánský recept.
Postup: Bílý chřest opatrně oloupeme kuchyňskou škrabkou od hlavičky směrem dolů. Vaříme opět v páře „na stojáka“ asi 7 minut a poté rychle ogrilujeme na rozpálené grilovací pánvi. Vajíčko si rozklepneme do mističky a z co nejmenší výšky ho vlijeme do víru mírně vroucí (pouze bublinky, ne var) octové vody asi na 3-4 minuty. Na holandskou omáčku potřebujeme vyšlehat metličkou v misce na páře žloutek, plátek másla, lžičku hořčice, trochu citronové šťávy a čerstvě umletý pepř. Na závěr vše mírně posolíme.
Tuňákový salát
Ingredience na jednu porci:
- plechovka tuňáka 80g
- dvě vajíčka natvrdo
- silnější plátek nivy
- rukola
- červená cherry rajčátka
- olivový olej
- sůl, pepř
- bazalková semínka (nemusí být či nahradit chia nebo sezamovými)
Postup: Jednotlivé ingredience, kterými jsou rukola, červená cherry rajčátka, vařená vajíčka, tuňák a niva si navrstvíme na talíř, zakápneme olivovým olejem (pokud máme tuňáka v oleji, můžeme použít tento), posypeme bazalkovými semínky a už jen vajíčka trošku osolíme a opepříme.
Tip: Saláty dodají tělu potřebné vitamíny, minerální látky a vlákninu. Ideální je vždy používat kvalitní zeleninu, lokální a sezonní je vždy nejlepší. Kombinace s rybami, které jsou unikátním zdrojem železa, jódu, hořčíku, esenciálních aminokyselin i nenasycených omega 3 a 6 mastných kyselin je pro těhotné velice přínosná.
Dezert
Pečený tvaroh s jahodami a kokosem
Ingredience:
- dva tučné tvarohy (nejlépe druh balený v alobalu)
- dvě vajíčka
- cukr či sladidlo
- jahody
- kokosové chipsy
Postup: Tvarohy metličkou rozšleháme s vajíčky a dle chuti osladíme asi jednou lžící cukru nebo sladidla (doporučuji erythritol, přírodní sladidlo s nízkým glykemickým indexem, téměř bez kalorií, neovlivňující hladinu cukru v krvi ani nemá vliv na hladinu inzulínu v těle). Vzniklou směs nalijeme do pekáčku vystlaného pečícím papírem. Nakonec na povrch poklademe jahody a kokosové chipsy. Pečeme cca 30-40 min 170°C.
Často jsou v těhotenství různé chutě na sladké a takovýto zdravý dezert je určitě uspokojí.
Autorka: Zuzana Okonji