Těhotenství aneb vývoj plodu měsíc po měsíci

 

Těhotenství je období, ve kterém se doslova a do písmene dějí ,,zázraky“. Po dobu devíti měsíců se postupně ,,z ničeho“ vyvíjí malý človíček, který je po porodu schopný sám fungovat, sám existovat. Už vás někdy napadla otázka kdy se plod začíná hýbat nebo kdy plod začíná reagovat na akustické podněty?

Dnes si popíšeme, jak se plod vyvíjí měsíc po měsíci.

 

Když se řekne prenatální období

Prenatální období (období těhotenství) je považováno za nejdynamičtější vývojové období z celého lidského života. Během 280 dní se z jediné oplodněné zárodečné buňky vyvine dokonalý lidský plod. Nikdy už během života nedochází za tak krátkou dobu k tolika převratným ,,událostem“.

Pokud mluvíme o prenatálním období, mluvíme o období:

  • embryonálním (zárodečném) – trvá první dva měsíce po oplodnění
  • plodovém – trvá od třetího měsíce do narození

 

Vývoj plodu měsíc po měsíci

1. měsíc

Desátý den po oplodnění se shluk buněk začíná přeměňovat v embryo. Tento zárodek se začíná shlukovat do špičky, která velmi často připomíná kapku.

 

2. měsíc

Zárodek připomíná písmeno C. Začíná se vyvíjet mozek. Již jsou patrné končetiny a obličej. V srdíčku začíná postupně kolovat krev.

 

3. měsíc

Dochází k sacím pohybům, plod začíná svírat ruce, pohybovat hlavičkou i celým trupem. Ve 12. týdnu je ukončen vývoj základu zevních vnitřních orgánů. Začínají se vyvíjet plíce. Dále se vyvíjí mozek a centrální nervová soustava. Končí zde embryonální fáze a začíná fáze plodová, tedy už nemluvíme o zárodku, ale o plodu.

 

4. měsíc

V této době uzrávají žlázy s vnitřní sekrecí. Dále jsou již rozlišeny pohlavní žlázy. Plod má již plně vyvinutou tvář.

 

5. měsíc

V tomto měsíci můžeme zaznamenat pohyb plodu a tlukot srdíčka. Plod dosahuje délky 25cm. Vlivem vývoje mimických svalů již plod (dítě) mhouří oči, usmívá se, mračí se nebo otevírá pusu. Plod již slyší srdeční ozvy maminky.

 

6. měsíc

Z kůže plodu začíná odpadávat ochlupení (zvané lanugo), vlasy zůstávají jen na hlavě. Kůže plodu je vrásčitá a červená, to díky nedostatku podkožního tuku. Vytváří se zrakový analyzátor a rozvíjí se celá nervová soustava. Plod reaguje na akustické podněty. Délka plodu se pohybuje okolo 30 cm, váha v rozmezí 300 až 500 g.

 

7. měsíc

Plodu přibývá podkožní tuk, který má za následek, že je kůže mnohem světlejší. V tomto měsíci již plod zatíná pěsti a rychle pohybuje končetinami. Ve 26. týdnu má plod plně vyvinuté modré oči a často je otevírá.

 

8. měsíc

Kůže plodu je hladká a nabývá růžové barvy. Dále přibývá podkožní tuk a vazivo. Dozrávají oblasti centrální nervové soustavy řídící sací pohyby, polykání, křik, zívání, kýchání a škytání. V tomto období může maminka zaznamenat škytání miminka. Škytání způsobuje nalokání plodové vody.

Plod dosahuje délky 40 cm a váhy 1800 – 2000 g.

 

9. měsíc

Plod (miminko) má dány základy veškeré pohybové činnosti. Váha vzrůstá u normálně se vyvíjejícího plodu na 3 – 3,5 kg. Délka se pohybuje mezi 46 – 50 cm.