Stres v těhotenství? Jaké může mít dopady?

 

V současné uspěchané době se stres stal neodmyslitelným ,,společníkem“ ve všech domácnostech, u každého jedince. Stres je velmi nenápadný, za to úderný ,,host“, který dokáže snadno ,,zatopit pod kotlem

. Pokud mluvíme o stresu (napětí, tlaku) jedná se o stav funkčního živého organismu, díky kterému je organismus vystaven mimořádným stresorům a následné obraně organismu. Stres je celkově negativní záležitost, ale co když přijde ,,nepozván“ i v těhotenství? Jaké může mít stres dopady v těhotenství?

 

Přišel nepozván..

Dlouhodobý a intenzivní stres hraje nemalou roli v oblasti lidského zdraví. Podílí se jak na nemocech fyzického, tak i psychického rázu. Zkrátka a jednoduše, stres dokáže ,,pěkně znepříjemnit život“.

Příčin vzniku stresu je nespočet, u každého jedince ,,spouští“ stres jiná situace. Každý člověk reaguje na stejné podněty jinak.

Avšak mezi velmi časté spouštěče stresu můžeme označit:

  • vážné a dlouhodobé problémy v zaměstnání/podnikání
  • rozchod/rozvod
  • úmrtí v blízkém kruhu rodinném či přátelském
  • vážná nemoc
  • těžká finanční situace
  • ztráta zaměstnání

 

Stres v těhotenství

Určitě jste sami zažili nebo slyšeli o ženách, které v těhotenství rozbrečí i roztomilé štěňátko, které si v reklamním spotu hraje s toaletním papírem. Ano, je to tak. V těhotenství je zkrátka žena více citlivá vlivem ,,hormonální bouře“, která se právě odehrává v jejím těle. Velmi žádoucí však je rozeznat rozdíl mezi ,,těhotenskou bouří hormonů“ a zmíněným stresem.

Krátkodobým stresem si v současné, uspěchané době nejspíš prošel nebo prochází každý jedinec, ale v době těhotenství je opravdu žádoucí udržet si pozitivní náladu a myslet především na děťátko.

Pokud se zrovna necítíte fit po psychické stránce, snažte se odreagovat, relaxovat, odpočívat, vyhledávat pozitivní věci a lidi okolo sebe.

 

Možné dopady stresu v těhotenství

Dlouhodobá ,,přítomnost“ stresu v těhotenství má podle lékařských výzkumů velmi negativní dopad na vývoj dítěte, který se může projevit již od narození až do dospívání.

Hlavní roli také sehrává, v jakém období se stres u ženy projeví. Pokud se stres projeví již v prvním trimestru těhotenství – může dojít i k předčasnému porodu. V době druhého a třetího trimestru již není stres tak ,,nebezpečný“, a to z důvodu uvolňovaných hormonů, které zvyšují odolnost vůči stresu.

Hormonální lavina těhotné ženy dokáže pěkně znepříjemnit chvíle, ale v tomto případě se jedná o chvilkové splíny.

Pokud však ale tyto stavy setrvávají nadále a žena se ocitá v dlouhodobém vypětí a ,,špatné náladě“, mohou se objevit i další symptomy, které mohou také svým způsobem negativně ovlivnit těhotenství:

  • ztráta chuti k jídlu
  • časté bolesti hlavy
  • třes rukou
  • nedostatek kvalitního spánku - nespavost
  • zvýšení krevní tlaku, atd.

 

A co říci závěrem? Snad jen – pokud se o vás bude pokoušet tento ,,strašák“, v žádném případě mu neotvírejte dveře. Myslete na to, že to co nosíte pod srdíčkem je ze všeho nejdůležitější! :)