Průjem u batolátka

 

Průjem.. Porucha zažívání, která se projevuje častým vyprazdňováním. Pokud bychom se vydali k úplnému jádru věci, k samotné definici průjmu, dozvěděli bychom se, že se jedná o neformovanou (řídkou) stolici, která přesahuje svou četnost více než 3 krát za den. Průjem je sám o sobě velmi nepříjemná záležitost i pro dospělého člověka, natož potom pro děťátko..

Co tedy dělat v případě, že trápí průjem vaše batolátko? Jaké jsou příznaky, a jak průjem léčit?

 

Průjem u batolat

Pravou příčinou průjmu může být více faktorů, jako například růst zoubků nebo ,,nevhodné“ stravování. Tento typ průjmu však nemívá dramatický průběh. Většinou, jak se rychle objeví, tak rychle ,,zmizí“. Než začneme bádat nad tím, zda už se jedná o průjem, je vhodné brát v potaz četnost stolice u batolátka. Četnost stolice u batolátka bývá cca 3 krát v průběhu celého dne. Ovšem tento počet je také velmi individuální.

Při průjmu je také vhodné ,,sledovat“ i doprovodné příznaky jako:

  • bolesti bříška
  • teplotu/horečku
  • zvracení
  • nutkavé pocity ke zvracení
  • nechutenství
  • celkovou nepohodu děťátka

 

Nejčastější příčiny průjmu u batolat

Za nejčastější příčinu průjmu jsou označovány bakteriální nebo virové infekce trávicího traktu. Tyto viry zapříčiňují skryté ,,nebezpečí“ v podobě větší ztráty tekutin a minerálů, které mohou vést i k dehydrataci. Proto je velmi žádoucí zajistit děťátku vyšší příjem tekutin, a tak předejít zmíněné dehydrataci.

Bakteriální a virové infekce, jak již bylo zmíněno, patří mezi nejčastější možné příčiny průjmu u batolat.

Další možné příčiny již však vyžadují chirurgický zákrok a nejedná se v žádném případě o častý výskyt těchto příčin, ale určitě je vhodné se o nich okrajově zmínit:

  1. Invaginace: jedná se o vzácnou, avšak velmi nebezpečnou náhlou břišní nehodu, která způsobuje neprůchodnost střev
  2. Zánět slepého střeva: jinak také zvaná Apendicitida, jedná se o náhlou břišní příhodu, která spočívá v zanícení apendixu (slepého střeva), pokud není zánět slepého střeva léčený včas může dojít ,,k perforaci“ tlustého střeva a následnému zánětu v dutině břišní, i zde je zapotřebí chirurgický zákrok

 

 

Jak ,,léčit“ průjem u batolátka?

Nejúčinnější léčba v případě průjmu je zajisté dieta, odlehčená strava a dostatečný příjem tekutin. Děťátku můžeme podávat studený černý čaj slazený hroznovým cukrem. Pokud děťátko odmítá pít – podávejme po lžičkách nebo brčkem, atd. Pokud odmítá i slazený černý čaj, podáváme čistou, studenou vodu. V žádném případě NE - slazené minerální vody, šťávy, apod.

V případě diety, odlehčené stravy podáváme piškoty, suchý rohlík, banán, dušenou mrkvičku, jablíčko nebo rýžovou kaši. Pokud děťátko odmítá jíst, rozhodně nenutíme do jídla.

V případě, že je batolátko kojené, pokračujeme v kojení i nadále. Mateřské mléko je bohaté na látky, které přispívají k hojení střevní a žaludeční sliznice.

Pokud je průjem dlouhodobý nebo s komplikacemi (vysoké horečky, bolesti bříška a další komplikace) neváhejte ihned navštívit lékaře.