Probiotika a jejich účinky

 

Pojem probiotika se skládá ze dvou slov PRO – příznivý a BIOS – život. Pokud se vydáme hlouběji, zjistíme, že se jedná o mikrobiální součást stravy, která má při konzumaci v dostatečném množství velmi příznivé účinky pro naše zdraví. Velmi jednoduše by se dala probiotika nazvat jako zdraví prospěšná bakterie.

Jaké jsou funkce probiotik, a jaký vliv mají v kojeneckém období?

 

Probiotika a kojenec?

Tato zdraví prospěšná bakterie bývá často přidávaná do umělé výživy právě pro své příznivé účinky v oblasti rovnováhy střevní mikroflóry. Za nejčastější probiotika jsou považované mléčné bakterie, které se vyskytují obecně ve všech potravinách, u kterých dochází ke kvašení. Jmenovitě potom: v mléčných zakysaných výrobcích (jogurty, kefír, jogurtové nápoje), v kvašené zelenině (červená řepa, okurky, zelí), moštu, burčáku, kvasnicích i nepasterizovaném pivu. To však není ta nejlepší varianta, jak podávat kojenci probiotika. Vhodnou variantou je však podávání probiotik ve formě kapek, prášků nebo kapslí.

 

Hlavní funkce probiotik

Jednou z hlavních funkcí je zajisté jejich schopnost napomáhání ke správné funkci zažívacího systému a také ochrana sliznice.

 

A jaké jsou další funkce probiotik?

  • vytváření vitamínů skupiny B a K
  • snižují cholesterol
  • zmírňují intoleranci (nesnášenlivost) na laktózu
  • pozitivně se podílejí při léčbě zánětlivého onemocnění trávicího traktu
  • zmírňují alergické reakce u dětí
  • zvyšují celkovou odolnost organismu
  • zmírňují projevy atopického ekzému
  • jsou účinným ,,pomocníkem“ při zácpě i průjmu

 

Kdy zvolit právě probiotika?

1. Při léčbě antibiotiky

Při léčbě antibiotiky dochází k boji nejen proti bakteriím, které vyvolávají infekci, ale také ke ,,zneškodňování“ pro tělo prospěšných bakterií. Jako tomu bývá u převážné většiny léků, tak i antibiotika mají své vedlejší účinky, mezi které patří například průjem, nadýmání častější výskyt vaginálních infekcí. Proto je velmi žádoucí spolu s antibiotiky užívat i probiotika, a to nejen u dětí.

Při užívání antibiotik a probiotik současně, dbejte na dostatečný časový rozestup. Po dobrání antibiotik se doporučuje užívat probiotika i dále, a to nejméně týden.

 

2. Při kojeneckých kolikách

V prvních měsících (nejčastěji první tři měsíce) života děťátka velmi často dochází ke zvýšené plynatosti, bolestem bříška, až bolestivé kolice. Vše se tak děje do doby, než se v zažívacím traktu miminka ,,usídlí“ bakterie. Do té doby se stává velmi žádoucí přidávat probiotika do mateřského mléka nebo do umělé výživy. Některá umělá výživa již například obsahuje probiotika a prebiotika. Prebiotika naleznete ve složení umělého mléka pod zkratkou GOS/FOS.


3. Pro podporu imunity

V případě dlouhodobějšího narušování správného bakteriálního ,,osídlení“, dochází k vyššímu výskytu infekcí, tedy potenciálně k vyššímu číslu naordinovaných antibiotik. Díky tomuto narušení může také docházet ke kožním obtížím či alergiím.

 

4. Při vaginální infekci

Pokud vás opakovaně trápí vaginální infekce, i při těchto obtížích se doporučují probiotika. Na výběr existují dvě varianty – kapsle k vaginálnímu zavedení nebo kapsle k polykání.