První dovolená s děťátkem

Čeká vás letos první dovolená s vašim děťátkem a tápete, co byste měla zařídit, na co si dát pozor a co by vám nemělo chybět? Sepsali jsme pro vás základní informace, které se hodí vědět před každou dovolenou i výletem s malým miminkem.

DSC_7979 (1)

Návštěva lékaře

Před samotnou cestou navštivte určitě dětského lékaře minimálně čtyři až šest týdnů před odjezdem. Zaručíte si tak dostatečnou časovou rezervu pro případné nutné očkování nebo jiná ošetření. Váš doktor vám také může odpovědět v otázkách o možných rizicích, které by na vás mohly čekat v dané zemi nebo dát tipy, na co nezapomenout při balení cestovní lékárničky.

Co doporučil nám jako základní výbavu?

  • Léky při teplotě/horečce ve formě sirupu nebo ve formě čípků;
  • vhodnou a šetrnou dezinfekci, např. Betadine;
  • náplasti s polštářkem a obvazy;
  • repelent proti hmyzu;
  • teploměr.

 

Přibalte s sebou i pomoc od Matky přírody v podobě heřmánku (proti nachlazení a dezinfekci ran), šalvěje (bolest v krku, zklidnění pokožky) nebo třeba máty (problémy se zažíváním). 

CO VZÍT S SEBOU NA PLÁŽ NEBO LOUKU?

Pamatujte vždy na pitný režim a přikrývku přes hlavičku u svého děťátka. Samozřejmostí by měla být na každou cestu pohodlná dečka, na které můžete spolu s dítkem sedět, ležet nebo si jen hrát. V případě ochlazení ji navíc využijete na zahřátí. 

DSC_8036

Důležitá opatření

Při každé cestě do zahraničí určitě nezapomeňte na finanční rezervu, kterou budete potřebovat v případě úhrady zdravotní péče a potřebných léků. V některých zemích se nejdříve zaplatí a až po návratu, po doložení všech potřebných materiálů, vám částky proplatí vaše pojišťovna.

Další velmi důležitou věcí je sjednání dobrého cestovního pojištění pro celou rodinu. V dnešní době jde o jednoduchý krok, který zvládnete z pohodlí domova třeba přes smart phone.

KDE ULOŽIT DĚŤÁTKO KE SPÁNKU?

Je jasné, že s dětskými postýlkami se špatně cestuje. Vy však můžete mít výhodu. Stačí vzít s sebou hnízdečko, které využijete nejenom na odpočinek či hraní, ale pohodlně i na spinkání. Vaše dítě v něm bude v bezpečí a klidu. 

hnizdecka

Na co si dát pozor v exotických zemích?

1. Kontaminovaná voda

Vážným problémem se může stát kontaminovaná nebo k pití nevhodná voda, hlavně u dětí v kojeneckém věku. Dusičnany, které může voda obsahovat, jsou totiž pro kojence velmi škodlivé. Nejlepší pomoc v tomto případě je využívat pouze balenou vodu.

2. Místní zvířata

Určitě se vyvarujte bližšímu kontaktu s místními zvířaty. Zamezíte tak možnému přenosu vztekliny a dalších nemocí.

3. Možná rizika z jídla

Raději se vyhýbejte obloukem konzumování neomytého, neoloupaného ovoce či zeleniny, a také nedostatečně tepelně zpracovanému masu a rybám. V opačném případě se můžete vystavit nepříjemným obtížím jako: žaludečním problémům, prudké kožní reakci nebo i važnějšímu onemocnění. Zejména v oblasti Asie a Afriky se výhradně nedoporučuje podávat dětem jídla, která pochází z pouličních stánků.

4. Pozor na hmyz

Velmi žádoucí je dostatečná ochrana před hmyzem v určitých oblastech. Hlavním důvodem je prevence proti nemocem, které hmyz přenáší, jako například: krvácivou horečku dengue, malárii nebo žlutou zimnici. Nejsnadnější ochranu naleznete v podobě kvalitního repelentu.

5. Vyhýbejte se koupání v neznámé vodě

Možná rizika spočívají zejména v podobě nepříjemných žaludečních obtíží při nechtěném polknutí ,,neznámé vody“, silnější kožní reakce nebo nemilé setkání s volně žijícími živočichy, jako: hadi, pavouci, krokodýli, apod. Za „neznámé vody“ považujeme koupání mimo autorizované bazény nebo přírodní koupaliště.

Maminky, doba dovolených začíná. Užijte si i tu svou v klidu a pohodě! :-)