Když přijde chuť na pomazánku
Vajíčková, česneková nebo nivová – asi nejznámější pomazánky. Pokud chystáte oslavu a chcete zazářit s nějakou ,,novinkou“ nebo máte jen zkrátka chuť na nějakou méně známou a tradiční pomazánku, tak jste tu správně.
Přinášíme několik receptů na chutné pomazánky, které nejsou zase tak obvyklé a známé. Tak dobrou chuť!
Pomazánka z čerstvých paprik
Ingredience:
- 3 trojúhelníčky taveného sýru
- 2 ,,žérvé“
- 3 sušená rajčata
- 1 malá cibule
- 1 lžíce majolky (pro zdravější podobu můžete nahradit bílým jogurtem)
- půlku červené, žluté a zelené papriky
- špetka soli, pepř
Postup:
V misce ,,spojíme“ elektrickým šlehačem majolku, tavený sýr a žervé. Poté přidáme na drobno nakrájené papriky a sušená rajčata, promícháme a dochutíme špetkou soli a pepře.
Pomazánka z červené řepy
Ingredience:
- sýr Lučina (nejméně 2x)
- červená řepa (množství záleží na vás)
- sůl, pepř
- strouhaný sýr (cca 1 lžíce)
Postup:
Pokud budete pomazánku vyrábět z čerstvé červené řepy, je potřeba ji nejprve uvařit ve vodě do měkka. Poté už do misky vložíme Lučinu, řepu, strouhaný sýr, rozmixujeme a dochutíme dle chuti solí a pepřem.
Bryndzová pomazánka
Ingredience:
- 250g bryndzi
- 1 cibule
- 100g másla
- mletá červená paprika (cca 1 lžička)
- mletý kmín
Postup:
Nejprve si necháme v kastrůlku změknou 100g másla. V misce smícháme brynzu s máslem, přidáme na drobno nasekanou cibuli, kmín, mletou červenou papriku a všechno promícháme. A máme hotovo.
Pomazánka zvaná BULHARKA
Ingredience:
- uvařené hovězí maso s cibulí,bramborem a mrkví (dává se ale také i zbytek hovězího guláše)
- cca lžička plnotučné hořčice
- malá cibule
- mletá paprika
- sůl a pepř
Postup:
Uvařené hovězí maso rozmixujeme, přidáme hořčici, nadrobno nakrájenou cibuli, posypeme mletou červenou paprikou, dochutíme solí, pepřem a přidáme cca půl lžíce tatarky a kečupu, vše pořádně promícháme.
Tato pomazánka se podává nejčastěji s topinkou.
Mrkvová pomazánka
Ingredience:
- 2 velká Lučina
- 1 mrkev
- stroužek česneku
- sůl, pepř
- kapku olivového oleje
Postup:
Mrkev nastrouháme do misky, přidáme dvě Lučiny, prolisovaný česnek, kapku olivového olej, špetku soli a pepř dle chuti. Vše řádně promícháme.