Když přijde chuť na pomazánku

 

Vajíčková, česneková nebo nivová – asi nejznámější pomazánky. Pokud chystáte oslavu a chcete zazářit s nějakou ,,novinkou“ nebo máte jen zkrátka chuť na nějakou méně známou a tradiční pomazánku, tak jste tu správně.

Přinášíme několik receptů na chutné pomazánky, které nejsou zase tak obvyklé a známé. Tak dobrou chuť!

Pomazánka z čerstvých paprik

Ingredience:

  • 3 trojúhelníčky taveného sýru
  • 2 ,,žérvé“
  • 3 sušená rajčata
  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce majolky (pro zdravější podobu můžete nahradit bílým jogurtem)
  • půlku červené, žluté a zelené papriky
  • špetka soli, pepř

 

Postup:

V misce ,,spojíme“ elektrickým šlehačem majolku, tavený sýr a žervé. Poté přidáme na drobno nakrájené papriky a sušená rajčata, promícháme a dochutíme špetkou soli a pepře.

Pomazánka z červené řepy

Ingredience:

  • sýr Lučina (nejméně 2x)
  • červená řepa (množství záleží na vás)
  • sůl, pepř
  • strouhaný sýr (cca 1 lžíce)

 

Postup:

Pokud budete pomazánku vyrábět z čerstvé červené řepy, je potřeba ji nejprve uvařit ve vodě do měkka. Poté už do misky vložíme Lučinu, řepu, strouhaný sýr, rozmixujeme a dochutíme dle chuti solí a pepřem.

 

Bryndzová pomazánka

Ingredience:

  • 250g bryndzi
  • 1 cibule
  • 100g másla
  • mletá červená paprika (cca 1 lžička)
  • mletý kmín


Postup:

Nejprve si necháme v kastrůlku změknou 100g másla. V misce smícháme brynzu s máslem, přidáme na drobno nasekanou cibuli, kmín, mletou červenou papriku a všechno promícháme. A máme hotovo.

Pomazánka zvaná BULHARKA

Ingredience:

  • uvařené hovězí maso s cibulí,bramborem a mrkví (dává se ale také i zbytek hovězího guláše)
  • cca lžička plnotučné hořčice
  • malá cibule
  • mletá paprika
  • sůl a pepř

 

Postup:

Uvařené hovězí maso rozmixujeme, přidáme hořčici, nadrobno nakrájenou cibuli, posypeme mletou červenou paprikou, dochutíme solí, pepřem a přidáme cca půl lžíce tatarky a kečupu, vše pořádně promícháme.

Tato pomazánka se podává nejčastěji s topinkou.

 

Mrkvová pomazánka

Ingredience:

  • 2 velká Lučina
  • 1 mrkev
  • stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • kapku olivového oleje

 

Postup:

Mrkev nastrouháme do misky, přidáme dvě Lučiny, prolisovaný česnek, kapku olivového olej, špetku soli a pepř dle chuti. Vše řádně promícháme.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Další informace.