Halloween všude, kam se podíváš

 

Halloween, ať chceme či ne, si začíná pomalu, ale jistě dobývat své místo ,,na výsluní“. Obchodní řetězce nás už od začátku října ,,masírují“ nabídkou strašidelné výzdoby plné kostlivců, až po dýně obřích rozměrů. .

Ať už vás tento svátek oslovil nebo ne, jedna věc je fakt: Halloween se dostává čím dál více do popředí. V Mateřských školách a zájmových kroužcích se pořádají halloweenské oslavy a osvětlenou dýni máme možnost zahlédnout také čím dál častěji.

Dnes se proto trochu seznámíme s tímto svátkem a ukážeme si nějaké tipy na halloweenské tvoření.

 

Trochu z historie Halloweenu

Pojem Halloween vznikl ze spojení ,,All Hallows' Eve“ tedy Předvečer Všech svatých. Halloween je anglosaský lidový svátek, který se slaví den před křesťanským svátkem Všech svatých, tedy 31. října. Lidé si v tento den připomínají své zesnulé předky. Svátek se slaví většinou v anglicky mluvících zemích, ale poslední dobou své ,,působení“ rozšiřuje i do jiných států.

Historie Halloweenu sahá až k slavnostem Samhain, kdy slavili skotští Keltové konec žní a vítali příchod zimy. Zvyk chodit v kostýmech sahá až do 16. století, kdy lidé obcházeli stavení a výměnou za koledu nebo básničku dostávali různé potraviny. Strašidelné kostýmy představovaly duše zemřelých.

 

Tipy na halloweenské tvoření

1. Kde jsi, netopýre?

Jak si velmi jednoduše vytvořit strašidelného netopýra?

 

Potřeby:

- černý papír/čtvrtku

- nůžky

- bílou pastelku/křídu

- vlasec/provázek

 

Postup:

Z černého papíru (čtvrtky) vystřihneme libovolný počet šablon netopýra. Pokud nejste moc zdatní umělci, na internetu naleznete nespočet šablon na jednoduché netopýry. Poté bílou pastelkou/křídou dokreslíme část obličeje. Pokud necháte netopýra dokreslit vaše děťátko, určitě to bude nejpovedenější kousek. :)

Nakonec už jen uděláme na hlavičce malou dírku, provlékneme vlasec a pověsíme netopýra na místo, kde bude všem na očích.

 

2. Všude samé dýně

Jak si vytvořit vlastní dýni naleznete všude, kam se podíváte, od dýňových svícínků až po propracované vystřihované dýně. Já jsem však vybrala variantu, kterou hravě zvládnou i ti nejmenší.

 

Potřeby:

- kulatý papírový tácek

- temperové barvy – oranžovou, černou

- štětec

 

Postup:

Papírový tácek necháme děťátko krásně vymalovat oranžovou temperovou barvou. Po zaschnutí ,,základové“ barvy potom společně domalujte černou temperou barvou ,,strašidelný“ výraz. Sami uvidíte, co parády nadělá vaše společná dýně.

 

3. Svítící dýně

Pokud jste ještě s vaší ratolestí nevydlabávali dýně, určitě tak letos udělejte. Vydlabávání dýně skrývá pro děťátka velkou zábavu (rodiče už tak nadšení možná nebudou).

 

Potřeby:

- dýně

- lžíce

- nůž

- mísu

- černý fix

 

Postup:

Nejprve opatrně uřízněte vrchní díl dýně – bude sloužit jako ,,poklička“. Potom si už vezměte lžíce a můžete začít dlabat. Z vydlabané dužiny můžete uvařit vynikající dýňovou polévku a dýňová semínka můžete usušit.

Po vydlabání dužiny si předkreslete na dýni strašidelný výraz, který následně vyřízněte nožem. Už jen rozsvítit svíčku, vložit do dýně a zhasnout… :)

 

4. Strašidelná kostra z vatových tyčinek

Se strašidelnou atmosférou vám určitě pomohou i tyto kostry z vatových tyčinek.

 

Potřeby:

- cca 20 vatových tyčinek

- tvrdý papír/čtvrtku

- lepidlo

- hýbací oči

- nůžky

 

Postup:

Postup bude možná trochu oříškem pro rodiče, ale děti z toho budou mít určitě ohromnou radost, když se vše povede tak, jak má. Na tvrdý papír postupně přilepujte vatové tyčinky tak, aby působily jako kostra. Jako bříško poslouží 4 až 5 vatových tyčinek naskládaných vodorovně pod sebe, na končetiny naopak šikmo nalepené tyčinky kladené pod sebe. Na hlavu (lebku) využijte přestříhnuté tyčinky, které nalepte svisle vedle sebe. Na lebku poté přilepte dvě hýbací oči.

 

5. Létající dýně/duch

Balonky jsou zkrátka zábava za každé situace. A co teprve, když vypadají jako dýně nebo duch?

 

Potřeby:

- nafukovací balonky oranžové a bílé barvy

- černý fix

- provázek na přivázání

 

Postup:

Nejprve balonky nafoukneme. Poté už dokreslíme pomocí černé fixi strašidelný výraz pro dýni i ducha. Balonek zaváže provázkem a o legraci už je postaráno.

 

6. Strašidelné prstíky

Co tahle strašidelný dezert?

 

Ingredience:

- 125 g rostlinného tuku (Hera)

- 125 g krupicového cukru (může být i třtinový)

- 250 g polohrubé mouky

- špetka soli

- 1 žloutek

- 1 lžičky nastrouhané citronové kůry

- cca 50 g mandlí

 

Postup:

Rozpuštěný tuk smícháme se špetkou soli a cukrem, přidáme citronovou kůru, žloutek a vše řádně promícháme. Po promíchání do směsi vsypeme mouku a rozmícháme do hladkého těsta. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do lednice zhruba na 30 min. Poté vychlazené těsto vytvarujeme do cca 20 válečků, které ozdobíme mandlemi (nehet) a nožíkem dotvoříme ohyby na prstech. Vložíme do trouby a pečeme 15 minut na 180 °C.