Poklad v kuchyni aneb léčebná síla cibule

 

Cibule se řadí mezi běžně používané suroviny při přípravě pokrmů, avšak tato běžně dostupná zelenina v sobě ukrývá víc než by se na první pohled zdálo. Cibule je takový malý poklad, se kterým můžete bojovat při zánětech nebo při dalších nemocech.

Pojďme se podívat na léčebné účinky cibule.

 

Cibule nejen jako zdroj vitamínů

Cibule obsahuje vitamín C, vitamíny z řady B, ale také bioaktivní enzymy, které se však díky tepelnému zpracování z velké části znehodnocují. Pokud tedy chcete získat z cibule veškeré pozitivní složky – cibuli nijak tepelně nezpracovávejte a nechte je v syrové podobě.

Mezi další složky, které cibule obsahuje patří také: vápník, sodík, železo, draslík nebo síru, díky níž má cibule tak silné antibiotické vlastnosti.

 

 

Léčivé účinky cibule

 

Boj proti bradavicím

Šťáva z cibule patří k osvědčeným radám při ,,likvidaci“ bradavic. Avšak nečekejte ,,likvidaci“ všech bradavic, v této oblasti není ani cibule všelék.

Šťávu z cibule je vhodné potírat na postiženém místě dlouhodobě.

 

Cibulový sirup při léčbě zánětů horních cest dýchacích

Tento sirup pozitivně bojuje nejen při zánětu horních cest dýchacích, ale také dopomáhá k lepšímu vykašlávání a rozpouštění hlenů.

Jak na to?

Cca dvě velké cibule nakrájíme na drobno (čím více, tím lépe) a přidáme med v poměru 2:1. Necháme v ledničce odstát zhruba den. Poté podáme po lžičkách.

 

Inhalování cibule při chřipce?

Zní to sice poněkud zvláštně, ale ANO. Nakrájená cibule vedle postele/dětské postýlky, dokáže úplné divy. Nemocnému se lépe dýchá a navíc ,,výpar“ z cibule dopomáhá k uvolňování hlenů.

 

Poštípání od hmyzu

Plátek cibule přiložený na místo poštípání pomáhá proti bolesti, otokům a také zmírňuje nepříjemné svědění v oblasti vpichu.


Úleva při pohmožděninách končetin

Obklad z jemně nakrájené cibule zmírňuje otoky, dopomáhá k lepšímu hojení a také ulevuje od bolestí spojené s pohmožděním nebo výronem končetin.

 

Doporučení: pokud se objeví po přiložení cibule jakákoliv kožní reakce na pokožce, raději tyto rady nevyužívejte.