Jak na masáže u kojenců?

 

Masáže se řadí mezi léčebné a relaxační úkony, které jsou hojně využívané, a to hlavně díky svým léčebným účinkům. Masáž obecně přináší pozitivní vliv na obtíže spojené s chorobami, úrazy nebo problémy spojené s přílišnou fyzickou aktivitou.

Velké zásluhy mají masáže také v oblasti posilování zdraví, odolnosti organismu nebo při podpoře fyziologických pochodů.

Jaký vliv může mít právě masáž na vaše děťátko? Dnes se podíváme na několik nejvíce využívaných masážních technik.

 

Důležitá příprava

Masáž má nejen zklidňující účinky, ale může se také stát pravidelným denním rituálem maminky a miminka. Zkrátka dobou, která patří jen mamince a miminku. Proto je dobré miminko ,,připravit“, například hlazením bříška, říkankou nebo společným přivoněním k masážnímu olejíčku.

Důležité je s miminkem udržovat po celou dobu oční kontakt. Před samotnou masáží si namočte ruce do olejíčku a prohřejte si ruce, tím tak olejíček dosáhne tělové teploty a miminku to bude více příjemné.

Pro masáž zvolte olejíčky, které jsou vhodné přímo pro masáže v kojeneckém období.

 

Techniky a postupy masáží u kojenců

 

Vodní mlýn

Tato masáž probíhá v leže na zádech. Rovnoměrně suneme dlaněmi střídavě od hrudní kosti přes pupík až k podbřišku. Tento pohyb připomíná právě otáčení malého vodního mlýnu.

Pozitivní vliv masáže: vyrovnává tlak v dolní a horní části dutiny břišní

 

Mlýnek

Pozice opět v leže na zádech. Po směru hodinových ručiček kroužíme celou dlaní kolem pupíku.

Pozitivní vliv masáže: harmonizuje tok energie a podporuje peristaltiku střev

 

Pokrčování nožiček

Děťátko položíme na záda. Uchopíme nohy v oblasti kotníků a pokrčujeme dokud se kolena nedotknou bříška. Uvolníme, narovnáme nožičky a ,,vyklepeme“ jemně nožičky. Poté dále opakujeme, alespoň 5x.

Pozitivní vliv masáže: dopomáhá k uvolňování peristaltiky střev

 

Slunce x měsíc

Poloha v leže na zádech. Obě ruce tvoří pomocí konečků prstů kroužky kolem pupíku, nicméně jedna ruka s malým zpožděním. Jako první začíná pravá ruka, která ,,kreslí“ slunce, levá ,,kreslí“ pouze půlkruh, který připomíná měsíc. Poté v horní části bříška přejíždíme pravou rukou po hřbetě ruky.

Pozitivní vliv masáže: usnadňuje energetický tok vnitřních orgánů, harmonizuje peristaltiku tlustého a tenkého střeva

 

Roztírání palcem

Při této technice roztíráme pomocí palce masážní olejíček od středu bříška směrem do stran. Opět děťátko leží na zádech.

Pozitivní vliv masáže: při dětské kolice ulevuje od bolestí

 

Závěr masáže

Po masáži volte hřejivé a pomalé hlazení po celém tělíčku , od hlavy až k patě a několikrát opakujte.