Péče o dětský nos

 

Klimatizované nebo přetopené prostory, znečištěné ovzduší nebo pobyt ve společnosti nemocných dětí – jen malý výčet aspektů, které představují pro nos našich nejmenších velkou zátěž a bývají spouštěčem častých onemocnění horních cest dýchacích.

Co dělat, aby nosní sliznice plnila svou ochrannou funkci, a jak se bránit negativním vlivům, která způsobují častá onemocnění u našich nejmenších?

Funkce nosu

Asi první co vás napadne bude nejspíš ,, nástroj“ k dýchání, ano, ale.. V nose dochází k oteplování či naopak ochlazování, zvlhčování a čištění vdechovaného vzduchu. Pokud budeme mluvit o funkci z hlediska prevence, tak je to právě funkce ČISTÍCÍ, která na povrchu sliznice zachytává veškeré nečistoty, bakterie, viry nebo alergeny, které jsou poté ,,přepraveny“ dále do polykacích cest.

 

Jak pečovat o nosní sliznici?

Péčí o nosní sliznici rozumíme nosní hygienu, která spočívá v každodenním očišťování a hydrataci sliznice nosu, a to pomocí solných roztoků, které nosní sliznici čistí a nejsou agresivní.

Malé děti neumějí smrkat průměrně do 3 let, nedokáží se tedy zbavit sami nečistot v nose, proto je velmi důležité jim pomáhat a pravidelně nos čistit. U kojenců a batolátek se stává nejlepším pomocníkem pro čištění nosu nosní odsávačka.

Dlouholeté zkušenosti potvrzují, že použití odsávačky napomáhá procesu vyčišťování a uvolňování průchodu nosního. Správně zvlhčená a očištěná sliznice poté správně plní svoji funkci a chrání před vznikem zánětů nebo infekce.

 

Typy solných roztoků

Solné roztoky jsou obvykle dostupné jako minerální nebo mořské vody. Aplikují se ve formě kapiček nebo sprejů. Sprejové formy zajistí lepší rozptýlení roztoku v nosních dutinách. Pro děti jsou vhodné spreje s mechanickým rozprašovačem, právě díky tomu, že neobsahují aerosolové látky, které mohou v některých případech vyvolat nežádoucí dráždění nosní sliznice.

K pravidelné péči o nosní sliznici se používá nejčastěji sprej izotonický. Lze jej používat prakticky od narození děťátka. Izotonický sprej očišťuje nosní sliznici, odstraňuje z jejího povrchu toxické látky nebo alergeny a zlepšuje její regenerační schopnosti.

Volně dostupné jsou i nosní spreje, které jsou obohacené o další pozitivní látky (např. aloe vera), které podporují zvlhčení nosní sliznice a její regeneraci.

 

Jak předejít negativním vlivům?

Kromě zavedení pravidelné nosní hygieny můžeme omezit negativní vlivy prostředí na sliznici dětského nosu vytvořením podmínek v domácnosti:

  • optimální teplota v bytě
  • optimální vlhkost vzduchu
  • nekuřácké prostředí
  • vytvořit bezprašné prostředí