Náušničky pro malé slečny

 

Náušnice neodmyslitelně patří ke každé princezně, slečně, ženě. Zkrášlují ženské pohlaví již od nepaměti. Kdy nechat malé princezně propíchnout ouška, a jak o ně dále pečovat?

 

Propíchnutí versus nastřelení

Převaha dětských lékařů nabízí nastřelení náušniček za pomoci speciální nastřelovací pistole. Jedním stiskem je přímo do ušního lalůčku propíchnuta dírka a zároveň je při ,,vrácení pistole“ nasazena náušnička. Metoda nastřelení je mnohem méně bolestivá a lépe se hojí. Tato metoda je velmi rychlá a navíc je dírka pro náušničku krásně rovná, nekrvácí a ve většině případů vůbec nehnisá. U kojenců a dětí v mladším předškolním věku se udává hojení nejčastěji v rozmezí mezi 6-12 týdny.

Při propichování oušek nejprve dětský lékař propíchne ušní boltec, a poté až protáhne náušničku vzniklou dírkou. Tato metoda trvá o něco déle a je více bolestivější než u metody nastřelení.

TIP: Náušničky předem namočte nejméně na dobu 24 hodin do líhu. Tím tak budou dostatečně desinfikované. Také se doporučuje náušničky sterilizovat varem.

 

Jak pečovat o propíchnutá (nastřelená) ouška?

Propíchnutá ouška zas až tak moc nepotřebují speciální péči – ošetření. Základem péče je udržovat ouška v čistotě, suchu a dávat si zvýšený pozor při oblékání a svlékání miminka, abychom nezavadili o ouška. V prvních dnech po propíchnutí (nastřelení) není vhodné na dírky sahat ani ,,loupat“ stroupky od zaschlých kapiček krve.

Při ošetřování oušek se rozhodně vyhněte líhu – je velmi nevhodný kvůli nadměrnému vysušování. Preventivně můžete mazat krémem, který podporuje hojení (informujte se v lékárně).

Náušničky jsou nepřilnavé, proto se v dírce bez pomoci po čase uvolní, protáčet je tedy není potřeba.