Padání vlasů po porodu?

 

Padání vlasů po porodu trápí tisíce žen po celém světě. Ale nebojte, rozhodně se nejedná o příznak nějakého onemocnění. Jedná se o přirozený jev, který má na svědomí ,,hormonální bouře“, která probíhá nejen v době těhotenství, ale i po porodu.

Jaká je vlastně příčina vypadávání vlasů, a dá se s tímto ,,jevem“ nějak bojovat?

 

Možná příčina vypadávání vlasů po porodu

Jak je již naznačeno o pár řádků výše, vypadávání vlasů má na svědomí ,,hormonální bouře“, která probíhá v těla novopečené maminky. Viníkem číslo jedna se stává hormon estrogen, který působí, hlavně v době těhotenství, na prodlužování stádia růstu vlasů a jejich vypadávání. Takto působí během těhotenství, avšak po porodu, kdy se hladila estrogenu začíná dostávat ,,do normálu“, působí přesně opačně – způsobuje nadměrné vypadávání vlasů.

Toto je hlavní příčina zvýšeného vypadávání vlasů po porodu. Určitě zapomeňte na zažitý mýtus, v podobě toho, že vlasy vypadávají vlivem kojení. Tato informace se nezakládá na pravdě, i když se to můžete velmi často někde dočíst. Nadměrné vypadávání vlasů se týká bohužel žen kojících i nekojících.

 

Jak ,,bojovat“ proti nadměrnému vypadávání vlasů?

 

1. Důležité vitamíny a minerály

Obsah jídelníčku je zkrátka velmi důležitý ve všech ohledech. Nejinak je tomu i při boji proti vypadávání vlasů. Zelenou dejte v prvé řadě minerálním látkám, které podporují růst a zdraví vlasů. Tyto minerální látky se dají získat z doplňků stravy, ale také z určitých potravin, jako například:

  • železo: ryby, luštěniny, špenát, ořechy
  • nenasycené mastné kyseliny: tofu, lněná semínka, slunečnicový, řepkový olej
  • zinek: pivní kvasnice, hovězí maso, játra
  • vitamíny A, B, C
  • biotin: vaječné žloutky, játra

 

2. Kvalitní vlasová péče

Dopřejte svým vlasům kvalitní vlasovou kosmetiku. Kvalitní vlasová kosmetika sice nedokáže zabránit úplnému vypadávání vlasů, ale dokáže eliminovat vypadané množství. Pokud se rozhodnete zainvestovat do kvalitní vlasové kosmetiky poraďte se v lékárně, kde vám zajisté rádi poradí, jaký výrobek bude vhodný právě pro vás.

3. Jemné rozčesávání vlasů

Možná si právě říkáte, že toto nestojí za zmínku, ale opak je pravdou. Šetrné rozčesávání vlasů je velmi důležité. Využívejte proto řídký hřeben nebo jemné kartáče na vlasy, které tolik nezatěžují vlasové vlákno.

 

4. Pozor na přílišné zatěžování vlasů

Pokud to není nezbytně nutné, určitě omezte používání žehličky na vlasy, kulmy, fénu, atd. Tyto prostředky pro úpravu vlasů představují při každodenním užívání obrovskou zátěž pro vlasy.