5 zázraků čínské medicíny

 

Tradiční čínská medicína.. Už jste měli možnost se s ní setkat? Tradiční čínská medicína existuje již tři a půl tisíciletí. Tedy působí o mnoho let déle než klasické západní lékařství. Zásadní rozdíl mezi západním lékařstvím a tradiční čínskou medicínou je právě v zaměření léčby. Klasická medicína léčí následky onemocnění, kdežto ta asijská se snaží odstranit příčiny onemocnění.

Přestože asijské národy (zejména Číňané) čelí extrémním zimním podmínkám, angíny a virózy se jim ,,obloukem vyhýbají“. Jak je to možné? Odpovědí je právě ,,tradiční čínská medicína“.

Dnes se podíváme na pět nejčastějších potravin, které jsou nejvíce využívané v čínské medicíně..

 

1. Skořice

Skočíce patří mezi nejléčivější koření vůbec. Číňané ji užívají především v zimě jako přírodní lék proti chladu, zánětům, na detoxikaci a proti mikrobům. Působí také proti vysokému tlaku a upravuje hladinu cukru v krvi. Aby byla léčba dostatečně účinná, je třeba konzumovat 2 čajové lžičky skořice denně. Vzhledem k jejímu všestrannému použití a lahodné chuti není vůbec problém ji v tomto množství do jídelníčku zařadit.

Při viróze:

Připravíme si polévkovou lžíci medu a rozmícháme v ní polovinu kávové lžičky mleté skořice. Důkladně promícháme a necháme zhruba pět minut odstát. Užíváme dvakrát denně. Léčivé účinky se například při klasickém nachlazení projeví již během druhého či třetího dne užívání.

 

2. Zázvor

Zázvor patří mezi nejužívanější zahřívající potraviny. V zimě ho Číňané denně využívají jako koření do jídel, připravují si z něj čaje nebo ho užívají jako lék. Především při celkovém oslabení organismu a únavě na posílení životní energie. Zázvor také velmi účinně ,,brzdí“ množení bakterií a virů. Dále zázvor hojně využívají při žaludečních nevolnostech či na posílení činnosti trávicího ústrojí.

Proti horečce:

Nastrouháme 100 g zázvoru, povaříme ve vodě a horkou tekutinou omyjeme celé tělo. Zázvor použitý tímto způsobem ochladí kůži jako největší orgán těla – pokožka se tak bude ochlazovat pocením.

 

3. Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje velké množství antioxidantů a při pravidelné konzumaci výrazně posiluje imunitní systém. Také pročišťuje zažívání a rozpouští toxické tuky v organismu. Taoističtí a buddhističtí mniši ho už před tisíciletími využívali jako prostředek k celkovému uklidnění duše i těla.

Jak správně připravit zelený čaj?

250 ml vody přivedeme k varu a necháme vychladnout cca na 65 stupňů Celsia. Potom čajovou lžičku zelených lístků zalijeme. Zakryjeme poklicí a necháme louhovat necelou minutu. Přecedíme a můžeme pít.

 

4. Fenykl

Číňané oceňují fenykl především díky jeho blahodárnému vlivu na zažívací ústrojí. Právě kondice zažívání má potom zpětně zásadní vliv na celkovou imunitu člověka. Fenykl ale také imunitní systém posiluje i přímo – čerstvý je totiž zdrojem velkého množství vitaminu C a selenu. Z hlediska *TČM fenykl ,,vylaďuje“ činnost jater a ledvin. Nezanedbatelný je také jeho léčivý účinek proti plynatosti a křečím v břiše. Fenykl je také využívaný jako jeden z nejúčinnějších léku proti tzv. zimní chřipce, tedy chřipce způsobené průnikem ,,studeného větru“ do oslabeného těla.

 

5. Rýžový ocet

Podle TČM patří rýžový ocet mezi tzv. horké potraviny. Pro lidské zdraví je zásadní jeho složení z esenciálních aminokyselin. Pokud je vyrobený z tmavé rýže, obsahuje jich více než dvacet. Tyto vzácné látky bojují s volnými radikály v těle, podporují imunitní systém, zabraňují prakticky všem nemocem, včetně vysokého cholesterolu, rakoviny nebo kornatění cév. Rýžový ocet se používá především na vaření. Skvělý je též i jako dochucovadlo k sushi a jiným pokrmům asijské kuchyně. Další využití ke konzumaci rýžového octu je například i v salátech.

Rýžový ocet je k sehnání ve větších drogériích nebo specializovaných obchodech.

Recept proti vypadávání vlasů:

Číňané rýžový ocet využívají i na vlasy. Smícháme 2 dl rýžového octa a 1,5 l vlažné vody. Dvakrát týdně si poté tímto roztokem oplachujeme vlasy a poté ještě propláchneme čistou vodou. Tato kůra by měla trvat v rozmezí dvou až šesti týdnů.

 

*TČM- tradiční čínská medicína