Osvědčené babské rady proti rýmě

 

Trpíte vy sami nebo vaše ratolest celoroční (chronickou) rýmou nebo jen přes zimní období stále ,,frkáte“, a už si nevíte rady? Máme tu pro vás pár osvědčených babských rad, které vám v boji proti nepříjemné ,,rýmičce“ pomohou, které to jsou?

 

1. Vytvořte vlhké prostředí

Vlhké a dobře vyvětrané prostředí dokáže úplné ,,zázraky“. Lépe se spinká i dýchá. Suchý a nevyvětraný vzduch dráždí více ke kašli. Je proto velmi důležité vytvořit v místnosti, kde vaše děťátko spinká, vlhké ovzduší.

Jak dosáhnout zvlhčeného vzduchu? Mokrou plenu přehodíme přes postýlku nebo položíme na topení. Vlivem vypařování docílíme vlhčího ovzduší.

2. Dostatečné větrání

Tato rada zní sice až moc jednoduše, ale v každém případě ji není dobré podceňovat. Dostatečně vyvětraný prostor umožní děťátku snadnější dýchání. Navíc se v dobře vyvětrané místnosti krásně spinká.

3. Všelék jménem cibule

Cibule je zkrátka všelék, který má mnoho příznivých účinků. Slouží také jako pomocník pro rozpouštění hlenů. Díky tomuto účinku se tak lépe dýchá. Navíc působí jako dezinfekce sliznice.

Cibuli nakrájíme na drobné kousky, vložíme na talířek a ten umístíme v blízkosti například dětské postýlky nebo postele.

4. Vsaďte na sílu esenciálních olejíčků

Pokud se vám zdá vůně cibule ,,moc“, vyzkoušejte sílu esenciálního olejíčku s vůní eukalyptu nebo máty. Uvolňuje zahlenění, dopomáhá k uvolňování hlenů, a tím tak snadnějšímu vysmrkávání a dýchání.

Jak využít esenciální olejíček:

  • kápneme na dětskou deku, polštářek
  • nakapeme cca 15 kapek olejíčku do nádoby s vodou, kterou umístíme na topení

 

5. Mokré ponožky

Jednoduchý, přesto velmi účinný trik, jak uvolnit ucpaný nos. Mokré ponožky natáhneme na nožičky a na ně ještě suché ponožky.

6. Obklady z másla

I tento starý, ale dobrý trik skvěle uvolňuje hleny, tím tedy dochází k lepšímu a snadnějšímu dýchání. Jak na to? Připravíme si máslo, kterým potřeme hrudníček děťátka a zakryjeme igelitovým sáčkem, a to po dobu cca dvaceti minut.

7. Vypodložení hlavičky

Vypodložením hlavičky dochází ke snadnějšímu dýchání. Pokud nemáte polohovatelnou postýlku či postel, hravě to zvládnete s pomocí knih, kterými vypodložíte matraci v místě, kde má děťátko hlavičku.