Když se objeví opar

 

Nejrozšířenější infekce na světě.. I tak by se dal popsat opar. Bolestivý, nehezký a hnisavý bolák, který se nejčastěji ukazuje na rtech. Opar, jinak také zvaný HERPES, je vysoce nakažlivé infekční onemocnění, které se může objevit kdykoliv v průběhu života. Pokud se jeho virový původce dostane do organismu, usídlí se v něm a spokojeně čeká na dobu, kdy je oslaben imunitní systém, a v tu chvíli ,,udeří“.

Pokud vám opary znepříjemňují život - už se ho nezbavíte, ale přesto existují způsoby, který vám v boji a léčbě pozitivně pomohou..

 

Co opar způsobuje?

Opar je velmi nepříjemné onemocnění, které je vyvolané virem Herpes simplex virus 1 (HSV 1). Jedná se o častého parazita periferního nervového systému. Většina lidí se s ním setká už v prvních letech života. Nejčastěji zcela bez příznaků nebo se projeví výsevem aftů na sliznici v ústech. Poté si virus vybuduje ,,základní tábor“ ve spádovém nervovém uzlíku a při oslabení organismu vycestuje ven podél nervového vlákna.

 

Jaké jsou první příznaky oparu?

Již dva dny před tím, než se samotný opar ukáže, můžeme rozpoznat, že se ,,něco klube“. Na rtech nejprve cítíme svědění, pálení, brnění nebo mírný tlak. Místo, kde se opar ,,klube“ může být i velmi citlivé na dotek. Již v této fázi je ideální čas pokusit se výsev oparu zastavit. V některých případech vám může pomoci i vhodný doplněk stravy, který je k sehnání ve formě tablet s obsahem aminokyseliny L-lysin a zinku (pro přesnější informace se informujte v lékárně).

 

Osvědčení pomocníci při boji proti oparu

1. MED

Med má antibakteriální účinky, navíc se také snadno aplikuje na postižené místo. Použití medu je velmi jednoduché: zkrátka si naberete trochu medu a prst a potřete si jím postiženou oblast.

 

2. MEDUŇKA

Spařené lístky se aplikují přímo na opar několikrát denně.

 

3. ALOE VERA

Zasažené místo – opar, je vhodné potírat čerstvou šťávou nebo gelem z aloe very. Ideální je, když máte rostlinu doma. Ale POZOR! Je rozdíl mezi aloe vera určenou k léčbě a tou, která je na okrasu. V tomto případě se poraďte v květinářství.

 

4. LÉKOŘICE

Lékořice obsahuje kyselinu glycyrrhizinovou, která dokáže zabíjet virové buňky, které opar způsobují. Kromě klasického lékořicového pendreku zabírá i lékořicový prášek, který se smíchá s trochou vazelíny nebo kakaového másla. Takto vytvořenou mastí je vhodné si postižené místo několikrát denně potírat.

POZOR – lékořice by se neměla používat déle než týden!