Dětská kolika

 

Dětská kolika je jednou z nejčastějších trápení miminka. Provází jí pláč, kroucení se, miminko bývá nesvé a neklidné. Dětská kolika trápí až 30 % miminek hlavně v prvních šesti měsících. Nejčastěji však kolem druhého a třetího měsíce. Proto se také dětské kolice často říká ,,tříměsíční kolika“.

Co je dětská kolika? Jaké jsou její příznaky a obtíže?

 

Co je dětská kolika, a jaké obtíže s sebou nese?

Dětská kolika je nejčastěji definovaná jako stav vysoké dráždivosti, ke které dochází náhle. Projevuje se neutišitelným pláčem miminka, kroucením, kopáním nožičkama, přitahováním nožiček k bříšku a celkovému napětí. V době, kdy netrápí kolika je děťátko klidné a spokojené.

Dětská kolika přichází většinou v pravidelnou dobu a trvá déle než tři hodiny.

 

Příčina dětské koliky

Jasná příčina dětské koliky není jenom jedna. U každého miminka můžete být příčina jiná. Povětšinou se ale přisuzuje ,,normálnímu stavu dítěte v daném vývojovém období“.

Možné příčiny:

  • nezralá trávicí soustava: ta způsobuje zvýšenou plynatost v zažívacím traktu
  • Aerofagie: nadměrné polykání vzduchu při kojení nebo pití z kojenecké láhve
  • gastroezofageální reflus: vracení se potravy ze žaludku zpět do jícnu, při této příčině dochází také ke zvracení nebo ublinkávání
  • nesnášenlivost kravského mléka(bílkovin): vzácná příčina, přesto možná, tato varianta příčiny však s sebou nese celkové obtíže jako nepřibírání na váze, neprospívání nebo neklidu, i když kolika děťátko netrápí

 

Léčba dětské koliky

V léčbě dětské koliky je nejdůležitější zjistit pravou příčinu, a podle toho začít s léčbou. Pokud jde o ,,horší variantu“ koliky, je potřeba konzultace s lékařem. V případě, že vaše děťátko trápí kolika z důvodu zvýšené plynatost nebo zmiňované aerofagie (viz. výše) máme pro vás pár zaručených tipů, jak na bolení bříška, mrkněte na náš článek zde.