4 tipy, jak zvýšit šanci na přirozené otěhotnění

 

V současné době vlivem uspěchaného životního tempa, nadměrného stresu a dalších faktorů, velice rapidně stoupá počet párů, kterým se nedaří přirozené oplodnění. Dle statistik se v České republice narodí každé desáté děťátko díky pomoci asistované reprodukce.

Pokud ale nejsou na příčině zdravotní komplikace partnerů, dá se nějak ,,zvýšit šance na přirozené oplodnění?“. Odpověď zní ANO.

Připravili jsme pro vás několik tipů, které vám mohou pomoci zvýšit šanci na přirozené otěhotnění.

 

1. Zmírnění životního tempa

Lehce se to říká, hůř provádí. Nicméně vysoké pracovní nasazení, každodenní kolotoč práce a povinností, nepřidá nikomu. Zkuste zvolnit. Více odpočívat, relaxovat. Uvidíte, že pokud se dostanete do ,,pohody“, zlepšíte si nejen náladu…

2. Snažte se nepodléhat stresu

Vliv stresu na celé tělo určitě nemusím dlouze rozebírat. Stres, potažmo dlouhodobý, dokáže nadělat pěknou paseku a rozhodit celý organismus. Psychická nepohoda a stres jsou v době, kdy se snažíte otěhotnět jeden z velkých ,,strašáků“, kterého je potřeba se ,,zbavit“.

3. Důležité ,,načasování“

Zní to možná legračně, ale správné ,,načasování“ pohlavního styku je jeden z hlavních klíčů k úspěšnému otěhotnění. V době ovulace dochází k uvolnění vajíčka z vaječníku, které putuje do vejcovodu. Při této cestě, která trvá v rozmezí 12 až 24 hodin dochází k oplodnění. Proto je velmi důležité zjistit, kdy ovulujete. Pokud máte pravidelnou menstruaci, lze se snadno dopočítat. Pokud nemáte pravidelnou menstruaci, využijte ovulačních testů nebo se poraďte se svým gynekologem.

4. Návštěva u lékaře

Pokud se snažíte přirozeně otěhotnět již delší dobu – bez úspěchu, vyhledejte svého gynekologa. Ujistí vás tak, že jste zdravotně v pořádku nebo zda mají důvod vašeho ,,neúspěchu“ nějaké zdravotní obtíže. Pokud pravidelně užíváte léky, je vhodné konzultovat případné těhotenství již před začátkem ,,snažení se“.

Kdy už je čas vyhledat odbornou pomoc?

Dle statistik se většině párů ,,zadaří“ již během prvních šesti měsíců. Zdravému páru se doporučuje ,,snažit“ se minimálně 12 měsíců. Až poté přichází na řadu ,,pídění se“ po možných příčinách. Kdy vyhledat odbornou pomoc záleží také na věku. Plodnost klesá s věkem, proto pokud patříte mezi ženy nad 40 let, vyhledejte odbornou pomoc co nejdříve.