Pořizujeme kočárek - podle čeho vybírat?

Výběr kočárku je jedno z velmi důležitých témat v době těhotenství. Avšak podle našich zkušeností vám můžeme s čistým svědomím a vědomím říct, že to vůbec není jednoduché. Na co si dát pozor při pořizování, ať zvolíte takový, který bude vyhovovat vám i děťátku? A jaké další doplňky k němu by neměly chybět ve výbavě pro miminko? Mrkněte do článku a získejte od nás užitečné tipy. 

 Fusaky pro miminka

 

KOČÁRKY VŠECH ZEMÍ SPOJTE SE

První věc, kterou byste si měli uvědomit při výběru, je základní volba – zda sáhnete po kočárku „trojkombinaci“ nebo „dvojkombinaci“. Existuje mnoho zastánců pro obojí, ale jak se říká: tisíc lidí, tisíc názorů. Záleží pouze a jenom na vás, co budete preferovat pro sebe a své děťátko. Výhody i nevýhody mají oba typy.

NA CO SE ZAMĚŘIT PŘI VÝBĚRU KOČÁRKU?

  • dvojkombinace x trojkombinace

Chcete si už před narozením miminka pořídit kočárek na všechny vývojové etapy, co vás teprve s děťátkem čekají do jeho 3 let? Vyberte si z dvojkombinací, které tvoří hluboký kočárek vhodný i pro nejmenší ratolesti a sportovní pro větší děti. Jestli navíc hledáte i dobře skladovatelnou autosedačku, můžete to vyřešit s trojkombinací, která ji zahrnuje. 

  • malá x velká kolečka 

Vyrážíte často na výlety? Nebo bydlíte v místě, kde je málo chodníků a musíte bojovat s nerovným povrchem? V tom případě si vybírejte kočárek, který má větší kola, protože ta vám zajistí lepší překonávání případných překážek na cestě.

  • otáčející se rukojeť

Jak je miminko malinké, potřebuje hlavně vidět svou maminku. V průběhu času však roste a stává se zvědavé, chce poznávat okolí. Proto se hodí rukojeť, kterou můžete snadno otočit a dítě bude mít hned výhled před sebe. 

  • nastavitelnost madla

Každá maminka je jinak vysoká, proto je důležité, abyste si mohla madlo kočárku nastavit podle své osobní potřeby a jízda pro vás byla také komfortní po celou dobu.

  • odpružení kol (předních i zadních)

Je důležité z důvodu, aby se jízda s kočárkem stala mnohem snadnější i na povrchu, co není zpevněný.

  • rychlo odnímatelná kolečka 

Budete se přemisťovat s děťátkem autem? Tento typ koleček pro vás bude výhodný, protože vám usnadní nakládání/vykládání kočárku z vozu. Snadno se také díky nim skladuje i v jiných menších prostorech. 

  • aretace předních kol

Pokud se umí kola otáčet kolem své osy, tak vám to opět zlehčí manipulaci s kočárkem. Projížďky tak budou pohodlné a užijete si je vy i miminko.

Toto jsou základní otázky, které by vám mohly ulehčit výběr. Dále je také nezbytná míra bezpečnosti. Zde je však řešení jednoduché – stačí zabrousit na nějaký internetový portál, kde jsou vypsané jednotlivé značky kočárků a jejich úspěšnost v testech.

 

CO DÁLE KE KOČÁRKU POŘÍDIT?

Teplo a pocit bezpečí – zpříjemněte miminku čas v kočárku ještě o něco více. Vyberte pro něj vhodný fusáček do každého ročního období. Bude díky němu v klidu, pohodě a spokojeně se vyspinká do růžova.

Miminko má jinou termoregulaci než dospělí lidé. Neumí si říct, že mu je teplo nebo zima, od toho má svou maminku. Myslete vždy na zajištění potřeb svého děťátka. Vyberte mu deku na přikrytí, která ho udrží v teple při každém ochlazení a je příjemná na dotek.

  • Slídu (pláštěnku)

Co si budeme povídat – ne vždy jde odhadnout dopředu proměnlivé počasí a vyrazit na procházku bez pláštěnky se nemusí vždy vyplatit. Buďte připraveni s dítkem na každý déšť a mrholení, které vás může na vycházce s vaší malou láskou zastihnout.

  • Síťku proti hmyzu

Sama určitě víte, že bzučící hmyz a mušky umí udělat občas pořádnou neplechu. Zabraňte komárům nebo mouchám, aby rušily vašeho drobečka při spánku. Stačí pořídit síťku proti hmyzu a máte problém vyřešený.