Utrpení jménem MIGRÉNA

 

Bolesti hlavy trápí čas od času každého člověka. Je ale bolest hlavy a bolest hlavy – migréna. Běžné bolesti hlavy se dají utlumit studeným obkladem, potíráním spánku citronem nebo masáží spánků. Na migrénu však toto bohužel nezabírá. Kdo již měl čest se setkat s ,,paní Migrénou“ osobně, zajisté na toto setkání nevzpomíná s radostí. Migréna je již zařazena mezi civilizační choroby, kterou trpí více než milión Čechů.

Pojďme se na migrénu podívat trochu hlouběji. Jaké jsou její příčiny? Co zabírá na migrénu?

 

Seznamte se..

Migréna je charakterizovaná jako onemocnění s opakovanými záchvaty bolesti hlavy, a s typickými příznaky, které migrénu doprovází:

  • nevolnost
  • zvracení
  • citlivost na zvuky, světelné podněty nebo zápachy

 

Dle statistik migrénami trpí více ženy než muži. Lidé, kteří migrénami trpí dobře vědí, že svůj ,,příchod“ ohlašuje i několik hodin předem. Její vrchol přichází se záchvatem, který může trvat několik hodin, ale dokonce i dní. Prodromy (předzvěst migrény) se obvykle projevují nechutenstvím, podrážděností nebo celkovým nechutenstvím.

Až 20 % lidí trpící migrénou mívají před příchodem samotné migrény tzv. ,,auru“ - vidí rozmazaně, mají mžitky před očima nebo jim jiskří oči.

Ojediněle se také mohou objevit pocity tuhnutí, závratě, poruchy hybnosti nebo poruchy citlivosti. Nejsou vyloučeny ani potíže s rovnováhou, neschopnost formulovat věty nebo problémy s řečí.

Aura trvá obvykle v rozpětí 10 až 60 minut, kdy bezprostředně po ní následuje bolest střední až silné intenzity. Velmi často se přenáší střídavě do pravé nebo levé poloviny hlavy. Zvlášť intenzivní bývá v oblasti za okem. Má tepavý až pulzující charakter.

 

Co migrénu nejčastěji spouští?

Mezi nejčastější tzv. spouštěče patří jednoznačně:

  • stres
  • nedostatek, ale i nadbytek spánku
  • velké kolísání teplot
  • prudká změna venkovního tlaku
  • kouření
  • prudký pokles krevní cukru
  • u žen také menstruační cyklus

 

Jak ,,bojovat“ proti migréně?

U méně závažných případů většinou postačí úprava jídelníčku, dopřát si více odpočinku, relaxační techniky, rehabilitace nebo fyzikální terapie. Ve většině případů se ale bohužel člověk nevyhne léčbě za pomoci léků.

Člověk, který mívá migrénu jednou měsíčně ve většině případů nenavštěvuje lékaře a migrénu ,,řeší“ volně dostupnými analgetiky. Doporučuje se však brát analgetika co možná nejméně, a pokud to nejde jinak, tak léky střídat. Příliš časté užívání stejného typu léků totiž může totiž vyvolat chronickou každodenní bolest hlavy a dokonce se může vytvořit i závislost na daný lék.

 

Pokud se však migréna ,,hlásí“ velmi často, tak v tomto případě se nasazují léky, tzv. triptany, které dokážou migrénu zastavit a omezit i doprovodné projevy.