Jak naučit batole jíst zeleninu?

 

Také jste měli od mala zarytou myšlenku, že to co je zelené, je zdravé – tudíž vám to určitě nebude chutnat? Pokud se řadíte vy i vaše batolátko mezi ,,zeleninomili“ - gratuluji. Co ale dělat v případě toho, když batolátko odmítá veškerou zeleninu a každý pokus nenápadného letadélka se lžičkou brokolice bere jako útok úhlavního nepřítele?

V žádném případě ale nezoufejte. Zkuste na to jít od lese...

Dnes přinášíme několik tipů a triků, které pomohly již nejedné zoufalé mamince v boji za ,,právo zeleniny“.

 

1. Rozmačkané s vajíčkem

Zbylou uvařenou zeleninu rozmačkejte, smíchejte s vajíčkem a připravte jako palačinku nebo upečte jakou součást muffinu.

 

2. Král – strouhaný sýr

Každou lžičku vařené zeleniny posypte strouhaným sýrem. Větší legrace a zábava však bude, když bude mít tu možnost i batolátko – lépe potom bude chutnat.

 

3. Krémová polévka

Dušenou zeleninu rozmixujte a přidejte do horkého vývaru, tím tak získáte krémovou polévku. Zkuste volit více mrkve – polévka bude poté více sladká.

 

4. Dýně všude kam se podíváš

Žlutou dýni uvařte do měkka (lze i v mikrovlnné troubě). Poté ji rozkrojte na polovinu, vydlabejte semínka (bude bavit i batolátko) a vyškrábejte dužinu. Tím tak získáte dlouhá vlákna, která připomínají špagety. Můžete podávat s máslem nebo zdravou obdobou omáčky na špagety.

 

5. Kouzlo zelených těstovin

Proč zrovna zelené těstoviny? Odpověď je snadná – obsahují špenát. Ovšem POZOR – vždy koukejte na složení, zda špenát opravdu obsahují a nejedná se pouze o umělé barvivo.

 

6. Sýrová omeleta

Menší množství nastrouhané zeleniny přidejte do sýrové omelety. Využít můžete například kořenovou zeleninu, uvařenou brokolici, květák nebo dýni. Ale variantám se meze nekladou.

 

7. Umělcům dveře otevřené

Staňte se umělcem v oboru gastronomie. Batolátka většinou zaujme umělecky uspořádané jídlo. Nastrouhaná mrkev jako vlasy? Brokolice jako koruna stromu? Cherry rajčátko jako klaunský nos nebo slunce? Nakrájená salátová okurka jako ulita pro šnečka?

 

8. Maskovací mise

Co není na pohled vidět, jako by nebylo. A toho se zuby – nehty držte :-) Co takhle ,,propašovat“ trochu zeleninové kaše pod rozpuštěný sýr, do sekané nebo lahodné omáčky?

 

9. Zeleninový dezert?

Chodí vaše batolátko také často kolem kuchyňské linky a křičí roztomile ,,mňaminkuu“? Proč ne? Zkuste zeleninový dezert, například dýňový nebo mrkvový koláč, muffin, atd.

 

10. Bramborové lupínky

Co takhle domácí chipsy? Nakrájejte brambory na tenké plátky a jemně posypejte například skořicovým cukrem nebo zvolte jiné ,,dochucovadlo“. Dejte na plech a do trouby zhruba na 4 – 5 min. Ponechte do doby než budou lupínky suché a křupavé. Během přípravy vždy otáčejte.

 

Pozn. Pokud vaše batolátko právě začíná s příkrmy podávejte mu nové druhy zeleniny postupně a ponechte je nějakou dobu. V případě, že jste se ještě nedostali k ochutnání vajíčka nebo sýru – danou radu raději vynechejte!!