,,Jsi těhotná, tak koukej jíst za dva.?"
![](https://www.miminu.cz/user/articles/images/tomatoes-646645_1920.jpg)
Vsadím krk, že už jste si tuhle větu alespoň jednou vyslechli, není to tak? Tato věta se všeobecně stala jakýmsi mýtem, který má své pevné místo. Ano, samozřejmě, hladovět v těhotenství není nejlepší volba, ale přejídání se také ne.
A nejlepší varianta? Pravidelnost a pestrost.
Jaké složky by ale v žádném případě neměly chybět v jídelníčku těhotné ženy?
A tebe taky sním..
Jedno je určitě jasné, v době těhotenství je pestrá a zdravá strava velmi důležitá. Velmi důležité také je, aby strava obsahovala veškeré živiny, které miminko (plod) přijímá.
Doporučený počet porcí denně čítá 5 – 6 porcí. V podstatě tak stejně, jako u klasické vyvážené a zdravé stravy. Snažte se tedy řídit pravidlem: ,,vícekrát a méně“
Jaké složky by měla obsahovat strava v těhotenství?
1. Bílkoviny
- nutné pro tvorbu krve a růst buněk
- ovlivňují délku plodu
- zdroj bílkovin: červené maso, ryby, luštěniny, drůbeží maso, vajíčka
2. Kyselina listová
- důležitá při dělení buněk
- ovlivňuje zdravý vývoj plodu
- zdroj kyseliny listové: tablety, luštěniny, exotické ovoce, kořenová zeleniny, listový špenát, vnitřnosti
3. Železo
- důležité pro zdravé donošení a hmotnost miminka
- jeho nedostatek vede k předčasnému porodu a nízké porodní váze miminka
zdroj železa: červené maso
4. Sacharidy
- dodává tělu velmi potřebnou energii
- zdroj sacharidů: ovoce, celozrné pečivo, rýže, těstoviny
5. Vápník
- velice důležitý pro růst kostí, zubů a svalů
- zdroj vápníku: mléčné výrobky, mák, ryby (sardinky)
6. Zinek
- nedostatek zinku v těhotenství způsobuje zarudnutí pokožky miminka – hlavně v oblasti obličeje a genitálií
- zdroj zinku: mořské plody
A další …
- Vitamín D
- Vitamíny A, B, B6, B12, C
Pokud jste se po přečtení tohoto článku zděsili, mám pro vás jednoduchou radu.. Lékař vždy poradí nejlíp :-)