,,Jsi těhotná, tak koukej jíst za dva.?"

 

Vsadím krk, že už jste si tuhle větu alespoň jednou vyslechli, není to tak? Tato věta se všeobecně stala jakýmsi mýtem, který má své pevné místo. Ano, samozřejmě, hladovět v těhotenství není nejlepší volba, ale přejídání se také ne.

A nejlepší varianta? Pravidelnost a pestrost.

Jaké složky by ale v žádném případě neměly chybět v jídelníčku těhotné ženy?

A tebe taky sním..

Jedno je určitě jasné, v době těhotenství je pestrá a zdravá strava velmi důležitá. Velmi důležité také je, aby strava obsahovala veškeré živiny, které miminko (plod) přijímá.

Doporučený počet porcí denně čítá 5 – 6 porcí. V podstatě tak stejně, jako u klasické vyvážené a zdravé stravy. Snažte se tedy řídit pravidlem: ,,vícekrát a méně“

 

Jaké složky by měla obsahovat strava v těhotenství?

1. Bílkoviny

- nutné pro tvorbu krve a růst buněk

- ovlivňují délku plodu

- zdroj bílkovin: červené maso, ryby, luštěniny, drůbeží maso, vajíčka

 

2. Kyselina listová

- důležitá při dělení buněk

- ovlivňuje zdravý vývoj plodu

- zdroj kyseliny listové: tablety, luštěniny, exotické ovoce, kořenová zeleniny, listový špenát, vnitřnosti

 

3. Železo

- důležité pro zdravé donošení a hmotnost miminka

- jeho nedostatek vede k předčasnému porodu a nízké porodní váze miminka

zdroj železa: červené maso

 

4. Sacharidy

- dodává tělu velmi potřebnou energii

- zdroj sacharidů: ovoce, celozrné pečivo, rýže, těstoviny

 

5. Vápník

- velice důležitý pro růst kostí, zubů a svalů

- zdroj vápníku: mléčné výrobky, mák, ryby (sardinky)

 

6. Zinek

- nedostatek zinku v těhotenství způsobuje zarudnutí pokožky miminka – hlavně v oblasti obličeje a genitálií

- zdroj zinku: mořské plody

 

A další …

- Vitamín D

- Vitamíny A, B, B6, B12, C

 

Pokud jste se po přečtení tohoto článku zděsili, mám pro vás jednoduchou radu.. Lékař vždy poradí nejlíp :-)