Mami, co bude dnes k jídlu?

 

,,Co budeš dnes vařit?“. Takto většinou začíná můj každodenní rozhovor s mou kamarádkou, která má doma také malého ,,vybírálka“. Také už váš nebaví stále dokola vymýšlet denní menu pro celou rodinu?

Dnes se podíváme na recepty, které nejsou až tak známe, za to jsou ale velmi lahodné a celkem rychlé na přípravu..

 

Pomerančové kuře

Ingredience:

- 2 kuřecí stehna (počet volte dle počtu členů rodiny)

- 2 lžíce rozpuštěného másla

- ½ hrnečku pomerančové šťávy

- libovolné koření na drůbež

 

Postup:

Kuřecí stehna položíme do malého pekáče. Přelijeme rozpuštěným máslem smíchaným s pomerančovou šťávou (zhruba polovinou) a posypeme dle chuti kořením na drůbež. Poté pečeme v rozehřáté troubě na 180 ºC po dobu 15 minut. Po uplynutí této doby otočíme stehna a podlijeme zbytkem rozpuštěného másla s pomerančovou šťávou a pečeme dalších 15 minut, až do křupavé kůžičky.

 

Kuřecí koláč

Ingredience:

- ½ hrnku kuřecího masa, uvařeného a pokrájeného

- 1 korpus na slaný koláč, neupečený

- 1 ½ hrnku ementálu, na drobno pokrájeného

- 3 vejce, lehce rozšlehaná

- 1 ½ hrnku mléka

- 2 lžíce nastrouhaného parmezánu

 

Postup:

Kuře rozložíme na korpus a přidáme ementál. Vejce rozmícháme v mléce a směsí zalijeme sýr. Nakonec posypeme parmezánem. Pečeme při teplotě 190 ºC 30-35 minut.

 

Sekaná pro lenochy

Ingredience:

- 450 g mletého hovězího masa (i vepřového)

- 1 ¼ hrnku nevařených ovesných vloček

- ¼ hrnku nasekané cibule

- ¼ hrnku jemného nastrouhaného čedaru (nebo jiný podle chuti)

- ½ lžičky celerové soli (postačí klasická)

- 1 hrnek mléka

- 2/3 hrnku nasekaných rajčat

 

Postup:

Všechny suroviny smícháme. Z ,,hmoty“ vytvoříme větší šišky a vložíme na vymazaný plech. Pečeme při teplotě 180 ºC zhruba hodinu.

Podávat můžeme například s bramborovou kaší.

 

Tuňákové placičky

Ingredience:

- 2/3 hrnku pšeničných vloček

- ½ hrnku mléka

- 1 hrnek jemně nasekané cibule

- 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku

- 2 konzervy zcezeného tuňáka

- 2 lehce rozšlehaná vejce

- 1 lžička citronové šťávy

 

Postup:

Do misky nasypeme pšeničné vločky a zalijeme mlékem a necháme stranou. Cibuli necháme na 1 lžíci másla či rostlinného tuku zesklovatět. Do směsi vloček přidáme tuňáka, vejce, cibuli a citronovou šťávu a důkladně promícháme. Vytvarujeme malé placičky, které poté smažíme na másle nebo rostlinném tuku (zbylá 1 lžíce).

 

Pečené fazolové lusky

Ingredience:

- 500 g fazolových, mražených lusků

- 1 stroužek česneku, nakrájený na plátky

- ¼ lžičky pepře (není nutný)

- 1 hrnek kysané smetany nebo bílého jogurtu

- 2 lžíce másla

- strouhanka

 

Postup:

Lusky uvaříme s česnekem podle návodu na balíčku. Slijeme. Přendáme do pekáčku. Pepř vmícháme do kysané smetany a tu naneseme na lusky. V menším hrnci rozpustíme máslo. Vsypeme do něj hrstku strouhanky a promícháme, touto ,,směsí“ potom posypeme kysanou smetanu. Vložíme do trouby a pečeme zhruba 20 minut při teplotě 180 ºC.