4 zaručené tipy na to, jak uspat miminko

 

Spánek je jedním z hlavních potřeb každého miminka. Některá miminka prospí v poklidu většinu dne a některá miminka ne a ne usnout. Uspávání v náručí, v kočárku s doprovodným ,,drcáním“ přes práh nebo marné pokusy o uspání miminka v šátku? Že to dobře znáte?

Tak právě pro VÁS přinášíme 4 zaručené tipy na to, jak uspat miminko.

1. Mocné večerní rituály

Miminka milují stereotyp. Přináší jim pocit bezpečí a jistoty. Snažte se již od začátku ,,nastavit“ miminku pravidelné činnosti, v pravidelném pořadí a pravidelném čase.

Hledejte kombinace a časovou posloupnost, která vyhovuje právě vašemu miminku. Začít můžete například koupáním, večeří (nebo obráceně), dále četbou pohádek, zpěvem ukolébavek nebo vyprávěním. Navázat můžete mazlením, škrabkáním zádíček nebo dalšími rituály, které vaše miminko miluje a činí ho spokojeným a šťastným.

TIP: volte rituály (aktivity), které vaše miminko zklidní – uspí

2. Síla bílého šumu

Bílý šum je metoda, při které se pomocí monotonních zvuků miminko zklidňuje, zlepšuje a prodlužuje dobu spánku, a také dopomáhá k usínání. Jedná se o zvuky jako například: zvuk šumění moře, deště, vysavače, fénu, slabého větru nebo tekoucí vody

TIP: na webu naleznete velké množství nahrávek bílého šumu, např. na Youtube, Uložto.cz, a dalších kanálech

3.Zázrak jménem dětská masáž

O tom, že miminko potřebuje blízký dotek – mazlení, není pochyb. Proto zkuste vaše miminko před spinkáním nejméně 15 min. jemně masírovat v oblasti zádíček, hladit po bříšku, jemně masírovat nožičky nebo hladit na obličejíčku od čelíčka až po kořen nosu. Tato masáž miminko zklidní a lépe se mu tak bude usínat.

4. Jako u maminky v bříšku

Klepete si teď na čelo a říkáte si : ,, jak u maminky v bříšku, když už je měsíc na světě?“. Odpověď je velice snadná. Miminko bylo zvyklé na pohodlí, zvuky, houpání a malý prostor u maminky v bříšku. Poté co přijde na svět, tuto jistotu a pocit bezpečí stále vyhledává. Jak ale docílit a přiblížit stejné pocity jako v bříšku?

Nečekejte žádné speciální ,,nástroje“ ani jinou podobnou vyspělou techniku. Řeč je tu o staré, leč pořád stejné dobré ZAVINOVAČCE.

Zavinovačka slouží miminku jako taková schránka, která miminku dopřává pocit bezpečí, útlý prostor, teplo a pocit pevného objetí. Pomocí kombinací zavinovačky a jemného konejšení u maminky v náruči, by v tom byl ,,čert“, aby miminko v klidu neusnulo.