Zasíláme i na Slovensko

Zdravé recepty pro těhotné - Tip 9

Červená řepa, používáte ji v kuchyni? Pokud ne, pojďte se s námi podívat, jak je možné ji využít. Měla by se objevovat v jídelníčku všech, zvlášť u těhotných žen. A proč vlastně? Rozhodně z důvodu, že má mezi kořenovou zeleninou nezastupitelné místo. Obsahuje nemalé množství vitamínů (A, B, C), bílkovin, vlákniny, antioxidantů i minerálních látek (železo, vápník, hořčík, draslík, sodík). Díky složení prospívá trávení, pozitivně ovlivňuje zácpu, podílí se na snižování cholesterolu, stimuluje imunitu, ale také kladně ovlivňuje vývoj plodu i tvorbu červených krvinek, čímž snižuje riziko chudokrevnosti. Téměř toto vše může být u těhotných problémem, proto bychom na červenou řepu neměly my maminky zapomínat. Lze ji velice variabilně využít jak ve slaných, tak sladkých receptech od polévek, přes saláty, pečenou řepu, pyré až třeba po muffiny či brownies.

 polévka

Polévka

Krém z červené řepy s badyánem

Ingredience:

  • 3 menší hlavičky červené řepy
  • 1 cibule
  • 200 ml pasírovaných rajčat
  • 400 ml vývaru
  • mletý badyán
  • plátek másla
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana / jogurt / kefír

 

Postup: Cibulku orestujeme do mírně zlaté barvy na plátku másla. Přidáme syrové červené řepy, které jsme si nastrouhali nahrubo. Vše osolíme, opepříme a pár minut restujeme. Trošku řepy si vyndáme na konečnou vložku. Zbytek zalijeme pasírovanými rajčaty, vývarem a přidáme 2 čl mletého badyánu. Polévku promícháme a vaříme asi 15 minut. Následně vše rozmícháme tyčovým mixérem. Při servírování přidáme strouhanou řepu a dle chuti zakysanou smetanu, jogurt či kefír.

TIP: Badyán uklidňuje při kolikách, žaludečních a střevních křečích.

rizoto

Hlavní jídla

Rizoto z červené řepy

Ingredience na 4-5 porcí:

  • 1 cibule
  • 1 velká červená řepa
  • 15 pl rýže na rizoto
  • 1 dcl bílého vína
  • vývar
  • plátek másla
  • sůl, pepř

 

Postup: Na máslo dáme restovat cibulku, po zezlátnutí přidáme nastrouhanou syrovou řepu nahrubo a chviličku restujeme, přisypeme rýži a budeme jí postupně trochu podlévat vývarem do doby, než budeme mít rýži měkkou na skus. Když ale vidíme, že už měkne, přilijeme víno, aby se stihlo odpařit, osolíme a opepříme. Toť vše, takto je rizoto super, kdo chce, může přidat petrželku nebo parmezán.

Tip: Pro milovníky masa jde použít i jako příloha.

kapustička

Kapustičky obalené v mletém mase a pyré z červené řepy

Ingredience na 4-5 porcí:

  • 500 g kapustiček
  • 500 g kvalitního mletého masa, ideálně mix hovězí+vepřové
  • 3 hlavičky červené řepy
  • 1 vejce
  • koření adžika
  • sůl, pepř
  • olej na smažení

 

Postup: Nejprve si připravíme řepu, jelikož ta se vaří nejdéle. Takže si ji oloupeme, omyjeme a dáme vařit na kostičky do vody. Kapustičky si očistíme a pár minut předvaříme ve vroucí vodě. Potřebujeme, ať jsou měkké, ale nerozpadávají se nám. Poté je ochladíme studenou vodou, necháme chvilku oschnout a můžeme obalovat v mletém mase. Maso si před obalováním smísíme s vajíčkem, osolíme, opepříme a dochutíme 2 cl adžiky. Vezmeme si vždy kapustičku, rovnoměrně ji obalíme masem a osmažíme ze všech stran. Vařenou řepu rozmixujeme tyčovým mixérem, osolíme, opepříme a můžeme servírovat.

Tip: Pokud bychom chtěli, můžeme pyré zjemnit kouskem másla či smetany.

carpaccio 

Carpaccio z červené řepy se sezamovým dresingem

Ingredience na 2 porce:

  • 4-5 hlaviček červené řepy dle velikosti
  • 2pl tahini sezamové pasty
  • 1pl olivového oleje
  • ¼ citronu
  • čerstvě namletý pepř

 

Postup: Řepu můžeme koupit buď předvařenou či syrovou a uvařit si jí. Já používám druhou variantu, řepu si v jednorázových gumových rukavicích (neničme si manikúru) oloupeme, omyjeme a dáme celé vařit asi do poloviny zalité vodou. Vaříme do změknutí dle velikosti cca hodinu. Uvařenou řepu nakrájíme na tenké plátky a naskládáme na talíře. Nakonec jen pepříme čerstvě namletým pepřem a přelijeme dresingem, který si vyrobíme ze sezamové tahini pasty, olivového oleje a šťávy z citronu.

Tip: Ve šťávě z vaření řepy máme spoustu cenných látek, má příjemnou chuť i barvu využijte ji proto dále například na bowl, do jogurtu, shaku či na chia marmeládu viz dále.

dezert

Dezert

Tvarohový krém s řepnou chia marmeládou a skořicí

Ingredience na 4 skleničky:

  • 2 dcl řepné šťávy (odšťavněná či vzniklá při vaření řepy)
  • 1 tvaroh
  • 1 zakysaná smetana
  • 2,5 pl chia semínek
  • 1 pl cukr / sladidlo (erythrit)
  • skořice

 

Postup: Základem receptu je si vyrobit řepnou chia marmeládu. Můžeme použít buď šťávu z odšťavněné řepy či vodu, ve které uvaříme oloupanou červenou řepu. Samozřejmě je ideální vařit řepu ve slupce, abychom nepřicházeli o cenné látky. Ale pokud se chcete zbavit zemitého nádechu řepy, lze to vyřešit oloupáním a vařením poté omyté a oloupané ve vodě. Tato voda se vám krásně zbarví a uvolní se do ní určité množství živin, proto o ni nechceme přijít a využijeme ji k tvorbě marmelády. 2 dcl tekutiny smísíme se 2,5 pl lžícemi chia semínek, promícháme a necháme bobtnat ideálně přes noc. Krém si připravíme vyšleháním tvarohu se zakysanou smetanou a lžící cukru či sladidla. Krém vrstvíme do skleniček na chia marmeládu a doplníme navrch bohatě skořicí.


Autorka: Zuzana Okonji

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Další informace.